”Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!” (Mugur Isărescu despre Darius Vâlcov)

isarescu_1.jpg

S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră total neresponsabilă
S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră total neresponsabilă
Image source: 
wikipedia

Banca Naţională a României a fost ţinta unor atacuri ”jalnice” în ultima perioadă, spune guvernatorul băncii centrale. Acuzaţiile potrivit cărora cineva ar manipula dobânzile sunt periculoase pentru stabilitatea economică, spune Mugur Isărescu.

Declarațiile vin după ce BNR a fost criticată de guvernanți, în ultima perioadă, pe teme legate de indicele ROBOR şi de cursul valutar. Guvernatorul BNR a fost critic, ba chiar acid, atunci când a vorbit de ideile economice și financiare ale lui Darius Vâlcov, consilier guvernamental.

Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!”, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu, referindu-se la Darius Vâlcov. Isărescu s-a arătat deranjat de ieșirile publice ale lui Vâlcov, ale cărui atacuri și solicitări adresate Băncii Centrale au fost caracterizate de Guvernator ca fiind ”jalnice și iresponsabile”. ”Domnul consilier nu știe nici tratatul unional”, a mai adăugat Isărescu, tratat care spune clar că Banca Națională nu are voie să dea sau să primească sfaturi.

”Mai e un lucru grav: a canalizat toată discuția despre bănci doar pe problema creditului, ceea ce e chiar periculos! Păi prin bănci se fac toate plățile din economie. Dar singura preocupare a domnului consilier este să atace creditul și ROBORUL. Păi prin ROBOR intră lichiditatea în sistem. E ca și cum ai atenta la aprovizionarea cu lichiditate a Trezoreriei Statului”, a mai spus Isărescu cu ocazia prezentării Raportului privind inflația.

”Formulări din acestea că se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt mai mult decât periculoase. Ele pot fi tăiate de la rădăcină cu o simplă privire către teancul de rapoarte. Facem 4 rapoarte pe an și facem asta de 13 ani. Este dureros că mulți nici nu le citesc, dar ies în presă și fac diverse acuzații”, a mai spus Mugur Isărescu, adăugând că ”pe la sfârșitul anului și începutul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective cum că nu suntem patrioți. S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră total neresponsabilă. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar vă dați seama cât de porniți erau să atace BNR”.