BNR, sub asediul politicienilor

sigla PSD

Image source: 
Site-ul Partidului Social Democrat

Este a doua oară de la începutul anului când principalul partid de guvernământ, PSD, scrie pe pagina oficială de Facebook, despre situația monedei românești. „Guvernul a luat multe măsuri pentru a aduce euro în economia românească: atragerea de fonduri europene, politici publice de stimulare a investiţiilor, sprijinirea firmelor exportatoare prin subvenţii şi scheme de ajutor de stat. Toate aceste lucruri presupun vânzări de valută şi cumpărare de lei, ceea ce ar fi trebuit să scadă cursul valutar. Nivelul cursului valutar nu este în răspunderea Guvernului şi nu poate fi determinat de acţiunea guvernamentală. Banca Naţională este singura care poate şi are datoria de a asigura stabilitatea cursului valutar”. Acest mesaj a apărut în ziua de 9 ianuarie, zi în care cursul de schimb era de 4,6722 lei pentru un euro.

Ieri, în ziua în care se sărbătorea Unirea Principatelor, PSD a lovit din nou. Pe Facebook a apărut următorul anunț: „cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piaţă liberă. Singura instituţie abilitată să administreze "controlat" cursul leu-euro este Banca Naţională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs”. Ieri, moneda europeană crescuse la un nivel de 4,7569 lei pentru un euro.

Să traducem. Inițial, când euro a dat primele semne de creștere accentuată, PSD a simțit nevoia să explice faptul că nivelul cursului valutar este în răspunderea Băncii Naționale. Ceea ce este adevărat. Numai că politica valutară depinde în mod substanțial de deciziile guvernamentale. Realizările guvernului, evocate în comunicatul PSD, sunt mult amplificate. Fondurile europene efectiv intrate în economie au avut cifre modeste în ultimii doi ani. Investițiile străine, care au darul de a aduce valută în economie, nu au excelat, schemele de ajutor de stat sunt realizate la scară redusă, iar importurile sunt în continuare mai mari decât exporturile. Deficitul de cont curent, deficitul balanței comerciale și cel bugetar sunt în creștere și arată nevoia de finanțare a statului și a companiilor. Trei deficite care dau imaginea presiunii care există asupra cursului de schimb.

Ieri, PSD a schimbat tonul. Practic, cere băncii centrale să folosească rezerva valutară pentru a ține sub control variațiile de curs. Este o viziune care poate fi seducătoare la nivel popular, dar în afara logicii economice. BNR a explicat de nenumărate ori că nicio bancă centrală nu poate și nu are rost să intervină contra unei evoluții de piață. Adică, într-un moment în care tendința de devalorizare a leului este evidentă, intervenția cu bani în piață echivalează cu risipirea acelor sume. Eventualele intervenții ale BNR se pot face în momentele în care piața este în echilibru. Banca centrală a utilizat de-a lungul timpului pârghiile pe care le are la dispoziție. De aceea, folosirea rezervei valutare poate fi o aventură economică.

Indiferent de ceea ce crede și transmite guvernul, evoluțiile de pe piața valutară sunt influențate de decizia de anul trecut, mai exact de adoptarea ordonanței 114. Actul normativ a adus o perturbare majoră în economie și a dus la scăderea drastică a încrederii în economia autohtonă. Iar încrederea este una din cele mai importante „valute” ale unui stat.

Incertitudinile s-au accentuat pentru că bugetul de stat nu este adoptat, pentru că presiunile inflaționiste sunt în creștere sau din cauza atitudinii agresive a politicienilor față de investitorii străini.

Una peste alta, lucrurile se agravează. În afara logicii economice, nu se poate trece cu vederea că guvernul via partid dorește să influențeze politicile băncii centrale. O experiență care s-a întâmplat și alte state europene, în care guvernele au dorit să subordoneze Banca Națională.

BNR, sub asediul politicienilor (AUDIO)