Atac la BNR: Isărescu să vină în Parlament/ ROBOR umflă ratele românilor artificial

Senatorul ALDE Daniel Zamfir  anunță că îi va chema la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu și pe Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR.

Acesta a solicitat Băncii Naționale ca, începând de mîine să oprească ceea ce senatorul a numit “ mecanism artificial “ de calculare a ROBOR.

Senatorul ALDE a prezentat documente cu date despre ROBOR și cu declarații care ar fi contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigații începute 2008 și încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluție.

„Investigația a început în 2008 și s-a terminat în 2011, însă s-a terminat cu nicio rezoluție. Nu a fost tras nimeni la răspunde și nici nu a fost clasată din lipsă de probe. Trebuia să existe un ordin al președintelui de închidere a acestei investigații să știm că nu este nimic acolo. Pur și simplu a fost mușamalizată și ținută la dosar. Dacă aceste documente fac obiectul cercetării altor instituții ale statului, e perspectiva lor. Eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public. Poate găsi aceste documente la Consiliul Concurenței sau la Comisia economică, le pot prezenta oricând”, a declarat Daniel Zamfir.

„ROBOR este aranjat între bănci, este umflat în funcție de cotațiile alese de BNR și care stabilescă dobândă la care să se imprumute, când de fapt ROBOR ar trebui să se calculeze în funcție de tranzacțiile între bănci” a mai explicat Zamfir.

Senatorul ALDE a adăugat că s-a întrebat și dacă BNR intervine în cursul valutar, în contextul în care cursul de schimb leu/euro a ajuns vineri la un maxim istoric de 4,6975 lei, precizând că Mugur Isărescu va fi întrebat și despre aceste aspecte.

„BNR intervine în cursul valutar? Creșterea de zilele astea a cursului valutar este sau nu cu intenție din partea BNR? Răspunsurile acestea le vom afla sper la audierea domnului Isărescu la Comisia economică”, a mai spus parlamentarul ALDE.

Întrebat ce va face în cazul în care Mugur Isărescu și Marius Chirițoiu nu vor veni la audiere, Daniel Zamfir a spus că nu vrea să se gândească la acest lucru, însă a amintit despre obligația de a participa la audierea unei comisii, invocând cazul Laurei Codruței Kovesi care a fost chemată în mai multe rânduri la comisia specială de anchetă a alegerilor din 2009, iar fosta șefă a DNA a refuzat .