Criza din energie se acutizează! Cine câștigă?

Criza din energie se acutizează! Stocurile de cărbune  încep sa se epuizeze, Deja primul grup al termocentralei de la Rovinari a fost închis, iar importurile de energie cresc.  Premierul a trimis  Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia și spune că a cerut tuturor serviciilor de siguranță națională informații legate de posibile speculații în sectorul energetic.

Măsura e tardivă, comentează specialistul în energie Ionuț Purica. El spune ca pe termen scurt, greva minerilor se va vedea în creșterea prețurilor iar pe termen lung mișcarea de protest va afecta competitivitatea.

Consiliul Concurenței și ANRE trebuie să intervină pe piață pentru a încerca să stopeze impactul crizei, explică la RFI Ionuț Purica, expert în energie.

E o constantă de timp din momentul în care se schimbă cărbunele din mină și momentul în care ajunge el la cazane pentru a produce energie electric, înseamnă că importăm. Și importăm, evident, într-o piață liberă care, dacă vede că ai nevoie de produsul respectiv, îi crește prețul, măcar pe moment. Și în condițiile astea e foarte clar că se cere o intervenție bine definită și a ANRE și a Consiliului Concurenței.”

Intâlnirea de la Târgu-Jiu între ministrul Energiei, Anton Anton, reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia şi cei ai sindicatelor s-a încheiat cu o nouă ofertă pentru mineri de majorare a salariilor.

“Cu cât nu funcționează centralele electrice, cu atât nu se încasează venit la Compania Electrică Oltenia, cu atât neavând bani va fi tot mai dificil companiei să răspundă la o cerere de plată de salarii” mai spune la RFI expertul în energie, Ionuț Purica.

Rămâne de văzut dacă aceştia vor fi mulţumiţi cu noua ofertă şi dacă vor accepta să reia activitatea în cariere, pentru a se încheia criza energetică în care se află acum România. Anton Anton a spus, la finalul întâlnirii, că este luată în calcul şi eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune. Este celebra taxă aprobată pe neaşteptate de Guvernul Dăncilă, fără niciun fel de dezbatere, la finalul anului trecut.

Cine câștigă în urma acestei crize? Foarte clar, nu minerii, spune expertul în energie, Ionuț Purica (AUDIO).

 
Ionuț Purica, expert în energie, în dialog cu Andreea Orosz