Prețul pe care îl plătesc clienții Alpha Bank pentru emisiunea de obligațiuni care va fi lansată de bancă

imobiliare.jpg

Prețul pe care îl plătesc clienții Alpha Bank pentru emisiunea de obligațiuni care va fi lansată de bancă.
Prețul pe care îl plătesc clienții Alpha Bank pentru emisiunea de obligațiuni care va fi lansată de bancă
Image source: 
pixabay.com

În luna septembrie a acestui an, clienții Alpha Bank au primit o scrisoare. Mai exact, scrisoarea a fost trimisă către clienții care aveau un credit ipotecar. După obișnuita introducere de tip corporatist, în care se vorbea despre prezența pe piața românească a băncii și despre produsele societății bancare, scrisoarea prezenta intenția băncii de a lansa o emisiune de obligațiuni ipotecare. Se preciza faptul că inițiativa este una de pionierat pe piața românească.

De asemenea, se afirma că emisiunile de obligațiuni ipotecare sunt folosite pe piața europeană, aproximativ o treime din creditele ipotecare fiind finanțate din obligațiuni de acest tip.

Scrisoarea de la Alpha Bank continua cu o cerere pentru clienți. Iată textul exact: „dorim să-ți aducem la cunoștință că Alpha Bank intenționează să includă în portofoliul destinat garantării obligațiunilor, creanțele (sumele pe care le are de încasat de la clienți în baza contractului de credit) provenind din contractul încheiat între tine și Alpha Bank”. Se preciza, de asemenea, că programul de obligațiuni va respecta legislația.

Transparența băncii este binevenită. Faptul că își informează clienții despre intențiile viitoare este salutar. Dar lucrurile interesante abia acum urmează. Și anume, banca îi informează pe clienți că în cazul în care acceptă să includă creditul în obligațiunile ipotecare care urmează a fi emise, se suspendă dreptul de compensare față de bancă pe durata înscrierii creanțelor respective în portofoliul destinat garantării emisiunii de obligațiuni.

Ce este dreptul de compensare? Bancherii explică în scrisoarea trimisă clienților. Dreptul de compensare ar putea fi aplicabil numai dacă în perioada derulării contractului de credit apar datorii reciproce. Adică, mai clar, dacă se ajunge ca banca să aibă datorii către clienți, aceștia pot solicita o compensare, în sensul că în contul banilor de încasat de la bancă ei pot să nu mai plătească ratele lunare aferente.

Situația pare destul de neobișnuită, dar să ne gîndim când banca poate ajunge datoare la unul sau mai mulți clienți? Cazul clasic, care s-a întâmplat deja în România, a fost atunci când un client sau un grup de clienți au câștigat în instanță în fața unor bănci procese privind comisoane sau clauze contractuale abuzive. Este adevărat că procesele au durat ani întregi, dar au fost cazuri în care clienții au câștigat, iar banca a fost obligată să ramburseze sumele încasate din comisioanele sau clauzele abuzive. Așadar, într-o asemenea, situație se poate exercita dreptul de compensare al clientului.

Să ne întoarcem la scrisoarea Alpha Bank adresată clienților cu credite ipotecare. La final, exista o precizare importantă. Și anume, clienții care nu acceptă introducerea creanțelor rezultate din creditul pe care îl au contractat în portofoliul destinat garantării emisiunii de obligațiuni ar fi trebuit să notifice în mod explicit banca într-o lună de zile. Dacă nu se trimitea notificarea, se considera o aprobare tacită, iar banca suspenda dreptul de compensare.

Nu avem informații câți clienți au refuzat să accepte includerea creditului ca garanție pentru obligațiunile imobiliare. Cert este că, în urmă cu câteva zile, adunarea generală a acționarilor Alpha Bank a aprobat programul de lansare a obligațiunilor ipotecare, cu un plafon maxim de un miliard de euro. Publicația electronică profit.ro informează că Alpha Bank a acordat credite ipotecare în valoare de aproximativ un miliard de euro, echivalentul în lei. Ceea ce ne poate spune că aproape toți clienții au acceptat, tacit sau explicit, să garanteze cu creditul lor obligațiunile ipotecare. În cele din urmă, creativitatea bancherilor poate fi apreciată.

Prețul pe care îl plătesc clienții Alpha Bank pentru emisiunea de obligațiuni care va fi lansată de bancă (AUDIO)
129

Facebook comments