O nouă sarcină pentru România: bugetul UE 2019

p018768001502.jpg

buget UE
România are și sarcina dificilă a negocierii bugetului UE 2021-2027
Image source: 
European Union

Negociatorii statelor membre ale UE și cei ai Parlamentul European nu au reușit să aprobe bugetul UE pentru anul 2019. Termenul limită a expirat luni 19 noiembrie, la miezul nopții. Sarcina va cădea, probabil, pe umerii Președinției române a UE.

Parlamentul European a propus un buget de 149,3 miliarde de euro, cu puțin peste un miliard față de propunerea statelor membre.

Cele două părți nu reușit să-și apropie pozițiile în cursul negocierilor din ultimele săptămâni. Statele membre încearcă, de obicei, să limiteze cheltuielile, în timp ce Parlamentul tinde să garanteze un buget robust. 

Prin urmare, acum Parlamentul European dă vina pe atitudinea Președinției austriece a UE și spune că-și pune toata încrederea în Președinția română, care debutează la 1 ianuarie.

Cu toate acestea, negocierile vor fi reluate și până la sfârșitul anului. Comisia Europeană trebuie acum să prezinte un nou proiect de buget.

Dacă bugetul UE 2019 nu a fost adoptat definitiv la începutul anului viitor, atunci se aplică așa numitul sistem provizoriu. 

Aceasta înseamnă că bugetul se aprobă lunar si doar a douăsprezecea parte din creditele bugetare pentru anul precedent pot fi cheltuite în fiecare lună.