Topul țărilor care încurajează afacerile

banca_mondiala.png

Banca Mondială a publicat anuarul care clasifică țările în funcție de usurința cu care se pot înființa companii și dezvolta afaceri. România a coborât în clasament.
Banca Mondială a publicat anuarul care clasifică țările în funcție de usurința cu care se pot înființa companii și dezvolta afaceri. România a coborât în clasament.
Image source: 
Wikimedia Commons

Banca Mondială a publicat a 16-a ediție a studiului „Doing Business 2019”. Raportul, devenit deja tradițional, trece în revistă condițiile de afaceri din 190 de state ale lumii. Totodată, studiul realizat de Banca Mondială arată progresele pe care statele le fac în simplificarea procedurilor care ajută la începerea sau dezvoltarea unei afaceri.

„Doing Business” se alcătuiește pe baza unui set de criterii. Acestea sunt: lansarea unei afaceri, adică procedurile, timpul și costurile necesare începerii unei afaceri; timpul și procedurile necesare obținerii unei autorizații de construcție; procedurile, timpul și costurile pentru conectarea la rețeaua de electricitate; funcționarea registrului de cadastru, respectiv, timpul, costul și procedurile pentru înregistrarea unei proprietăți; accesul la credite; protecția acționarilor minoritari, ușurința cu care se pot plăti taxele; proceduri de export și import; procedurile privind insolvența și legislația muncii. Toate aceste criterii ar trebui luate în seamă atunci când autoritățile române sau din orice altă țară doresc să îmbunătățească mediul de afaceri.

Conform raportului “Doing Business 2019”, pe primele locuri în ceea ce privește ușurința de a dezvolta afaceri se află Noua Zeelandă, Singapore și Danemarca, iar în top 10, Georgia și Norvegia au devansat Statele Unite. Top 10 este încheiat de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Iată și câțiva indicatori care caracterizează economiile lumii. În Noua Zeelandă, se poate deschide o afacere în câteva ore, în Laos, în 174 de zile. La acest capitol, de exemplu, în România, timpul necesar pentru a începe o afacere este de 35 de zile și necesită șase proceduri. România ocupă o poziție modestă în clasament, la acest capitol, respectiv locul 111.

Slovenia este locul cel mai ieftin să începi o afacere și să o dezvolți. Afganistan a urcat în clasament datorită introducerii unei legislații privind protecția investitorilor minoritari.

În China, conectarea la rețeaua electrică se face în 150 de zile. Aproape cât în România unde este nevoie de 154 de zile și de nouă proceduri. De altfel, la acest capitol, România se află pe cel mai jos loc din raportul realizat de Banca Mondială. Cel mai bun loc ocupat de economia românească, poziția a 22-a, este la capitolul accesul la credite.

India și-a propus să simplifice procedurile privind mediul de afaceri, să intre în top 50 și a reușit un salt de pe locul 100 pe poziția 77.

Georgia urcă în clasament datorită simplificării procedurii de începere a unei afaceri ajungând pe locul al șaselea la nivel mondial, urmată de Norvegia, care a făcut progrese, urcând înaintea Statelor Unite. În Orientul Mijlociu există, în continuare, în afaceri bariere de gen, între bărbați și femei.

De asemenea, sunt o serie de exemple de bune practici care au făcut ca statele care le-au adoptat să urce în clasament. Argentina a luat o serie de măsuri care să facă mai facilă înregistrarea unei companii, Kuwait a eliminat cerințele de capital minim la înființarea unei companii și a făcut progrese în clasament, iar în ceea ce privește înființarea unui ghișeu unic, Republica Moldova a reușit să implementeze o facilitate de acest gen.

La capitolul autorizații de construcție, Republica Macedonia a redus costurile procesului, ceea ce explică prezența în top 10, iar Serbia a redus timpul necesar obținerii autorizației prin introducerea unui sistem online.

În ceea ce privește conectarea la rețeaua electrică, domeniu în care România suferă, mai multe state au făcut progrese prin reducerea costurilor sau simplificarea procedurilor. Printre ele se află și India care a creat o politică de stat pentru simplificarea legislației și procedurilor mediului de afaceri.

La nivel general, România se află pe locul 52, în coborâre cu șapte locuri față de anul trecut. Ceea ce ne arată că nu se poate vorbi de o îmbunătățire a condițiilor de afaceri.

Topul țărilor care încurajează afacerile (AUDO)