Aurelian Dochia: Rănile Greciei sunt departe de a fi vindecate

aurelian_dochia_rani_grecia_departe_vindecate.jpg

Un pensionar, în faţa sediului băncii centrale a Greciei (Foto: Reuters/Alexandros Avramidis)
Un pensionar, în faţa sediului băncii centrale a Greciei (Foto: Reuters/Alexandros Avramidis)

Grecia a ieşit din criză, dar dificultăţile ei economico-financiare încă nu s-au încheiat, declară la RFI economistul Aurelian Dochia. Statul elen a reuşit să iasă din ultimul program internaţional de salvare, după o perioadă dificilă de opt ani, cu măsuri de austeritate extrem de nepopulare. Asta nu înseamnă însă că riscurile au fost îndepărtate complet, atrage atenţia expertul.

Aurelian Dochia spune că aşa-numitul exit din programul de salvare echivalează la nivel simbolic cu o ieşire a Greciei din criză: „Poate să fie considerată o ieşire oficială din criză. Este un moment simbolic pentru Grecia, deşi este clar şi evident şi pentru greci şi pentru cei din afară că dificultăţile nu s-au terminat. Grecia în momentul de faţă este o ţară care a trecut printr-un cataclism şi în multe privinţe aşa o simt grecii şi investitorii foarte mulţi dintre ei încă privesc cu îngrijorare la ceea ce se întâmplă acolo şi se poate întâmpla în continuare. Este important momentul, dar motive de îngrijorare şi dificultăţi există în continuare”.

Economistul precizează că „motivele de îngrijorare cele mai importante sunt acelea că economia Greciei s-a contractat foarte mult în această perioadă lungă de criză prin care a trecut, este departe de a ajunge la nivelul dinainte de criză. Va fi nevoie de ani de eforturi de acum înainte şi nu se ştie dacă aceste eforturi vor fi răsplătite, pentru că între timp s-au schimbat multe şi în societate şi în economie. Să nu uităm faptul că 500 de mii de oameni, îndeosebi tineri, au părăsit ţara (...). De asemenea, în Grecia există încă multe frustrări, multe nemulţumiri, tensiuni între diverse grupuri sociale, care uneori au fost manifestate şi la nivel politic. Există nişte frustrări şi faţă de exterior, inclusiv faţă de Uniunea Europeană, care este percepută de multe ori că a impus unele măsuri şi unele sacrificii Greciei, care nu erau justificate. Deci toate aceste răni sunt departe de a fi vindecate”.