Salariile cresc. Cine sunt câștigătorii

de_ce_nu_primi_angajati_invatamant_salarii_paste.jpg

87% din veniturile statului sunt cheltuite pe salarii și asistență socială
87% din veniturile statului sunt cheltuite pe salarii și asistență socială
Image source: 
RFI România/Cosmin Ruscior

Salariile continuă să crească. Nu doar conform datelor bugetare, acolo unde cheltuielile cu salariile au avut un salt cu 18%, față de anul trecut, și au ajuns la un total de aproape 9% din produsul intern brut. Iată că și cifrele statistice, apărute recent, arată amploarea creșterilor de salarii. În cifre, salariul mediu brut a fost în luna martie 2018 de 4.488 lei, iar cel mediu a fost de 2.704 lei. Am calculat creșterile salariilor medii față de ianuarie 2017, atunci când a început în economia românească un nou val de creștere a salariilor bugetare. Evoluția este impresionantă. Salariul brut a crescut nici mai mult, nici mai puțin decât cu 41%, iar cel net cu 17%. Ne putem imagina cât de mare ar fi fost creșterea salariului net dacă nu s-ar fi operat transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Sunt câteva evoluții care arată că salariile au crescut cu precădere pe seama salariilor bugetare. Astfel, într-o lună de zile, martie față de februarie, salariile din unele sectoare bugetare au înregistrat salturi spectaculoase, precum cele din domeniul sănătății și asistenței sociale, plus 22% sau din învățământ, unde salariile au crescut cu 18%. De pe o lună pe altă.

În acceași perioadă, februarie-martie, au fost scăderi mici ale salariilor, dar de remarcat este că au avut loc în economia privată, în domenii, precum telecomunicații sau producție video și televiziune. Indiferent de evoluțiile conjuncturale, legate de primele oferite de Sărbătorile pascale, realitatea există: în sectorul bugetar, creșterile de salarii sunt cu două cifre; în mediul privat, în unele domenii, salariile au scăzut.

Mai trebuie remarcat că la vârful câștigurilor salariale a avut loc o schimbare. În ianaurie 2017, cele mai mari salarii nete erau în industria de fabricare a tutunului, de 6.467 lei. Anul acesta, în martie, cele mai mari salarii nete erau de 6.689 lei, în industria de tehnologia informației, creșterea nominală este de numai 3%,

Cele mai mici câștiguri salariale nete sunt în continuare în domeniul hotelurilor și restaurantelor, cu o creștere față de începutul anului 2017, de 18 procente, de la 1.300 la 1.541 lei. În fața unui asemenea nivel salarial, nu putem să nu ne aducem aminte că recent reprezentanții industriei hoteliere se plângeau că se confruntă cu un pronunțat deficit de forță de muncă.

Tabloul câștigurilor salariale în luna martie exprimă câteva realități ale economiei românești. Salariile au crescut, dar motorul creșterii a fost sectorul public, în special sănătatea și învățământul. Creșterea salarială reală, corectată cu rata inflației, a fost, față de anul precedent, de 10%. Spre exemplu, în ianuarie 2017, în comparație cu anul precedent, creșterea reală a câștigului salarial mediu net era de 18%. Dar atunci, inflația era negativă, ceea ce ne arată, încă o dată, că puterea de cumpărare este un “dans în doi”: salariul și inflația.

Evident, toată lumea își dorește creșterea salariilor. Și politicienii, și angajații. Este greu să înoți împotriva curentului de creștere a salariilor. Dar dacă în sectorul privat creșterea salariilor este reglată de antreprenori sau de managerii companiilor în funcție de performanțele firmei, în mediul bugetar criteriile de performanță sunt mult mai lejere. Desigur, indicatorii de performanță potriviți pentru învățământ, pentru sistemul de sănătate sau pentru administrație nu sunt foarte ușor de ales.

Marea problemă este că umflarea aparatului administrativ în paralel cu mărirea salariilor duce la creșterea nesustenabilă a cheltuielilor bugetare. De aceea, creșterea salariilor nu este totdeauna o bucurie sau un semn de sănătate bugetară.

 
Salariile cresc. Cine sunt câștigătorii (AUDIO)