UE se pregăteşte de război comercial transatlantic (Bloomberg)

taxe_otel_1.jpg

Comunitatea europeană a anunţat în mod clar că nu se va lăsa intimidată
Comunitatea europeană a anunţat în mod clar că nu se va lăsa intimidată
Image source: 
pxhere.com

Uniunea Europeană avertizează în privinţa costurilor unui război trasatlantic, pregătindu-se în acelaşi timp pentru izbucnirea unui conflict, scrie Bloomberg. Statele Unite nu par a renunța la tarifele vamale pentru oțel și aluminiu.

 ”Un război comercial este un joc care ar provoca pierderi tuturor. Trebuie să ne păstrăm calmul când ne gândim la restricţii, dar cel mai important este că nimeni nu câştigă un război comercial, aşa că trebuie să încercăm să îl evităm cu orice preţ”, spune ministrul belgian de finanţe. Administraţia preşedintelui american Donald Trump cere Europei, Canadei şi altor aliaţi să accepte cote, în schimbul scutirii de tarifele pentru oţel şi aluminiu care intră în vigoare la 1 mai, când expiră o exceptare acordată temorar. ”Cerem tuturor: cote sau tarife”, a spus vineri secretarul american pentru Comerţ, Wilbur Ross.

Condiţia pune Uniunea Europeană într-o situaţie dificilă, fie să cedeze condiţiilor americane, care ar ar putea încălca reglementările comerciale internaţionale, fie să suporte tarife punitive. Obligarea guvernelor să îşi limiteze livrările încalcă reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care interzic aşa-numitele restricţii voluntare pentru exporturi.

Solicitatea americană este contrară întregii filozofii comerciale a Uniunii Europene, care se bazează pe principiul libertăţii circulaţiei bunurilor.

Luna trecută, Casa Albă i-a protejat temporar pe unii parteneri comerciali, între care şi Uniunea Europeană, de tarife vamale de 25% în cazul importurilor de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu, care au fost impuse în temeiul securităţii naţionale.

Reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Robert Lighthizer, negociază cu statele care solicită să fie exceptate permanent, inclusiv cu UE.

De partea sa, comunitatea europeană a anunţat în mod clar că nu se va lăsa intimidată. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în această lună că ”nu vom discuta despre nimic cu arma îndreptată sprea capul nostru”.

Germania, dezamăgită de vizita lui Merkel în SUA

Oamenii de afaceri germani și-au exprimat nemulțumirea cu privire la rezultatul discuțiilor purtate la Washington de cancelarul Angela Merkel cu președintele SUA, Donald Trump.

Mediul de afaceri german se teme că Trump va decide să impună taxe pentru importul de aluminiu și oțel inclusiv pentru statele membre ale Uniunii Europene. ”Regret faptul că vizita cancelarului la Washington nu s-a soldat cu rezultate concrete privind subiectele de dispută dintre Germania și Statele Unite”, a declarat președintele Fderației Germane a Industriilor, Dieter Kempf. ”Amenințarea acestor taxe constituie o problemă majoră a relațiilor transatlantice”, a afirmat Kempf.

După discuțiie de vineri de la Washington, Merkel și Trump au avut o conferință de presă comună, în care cel din urmă s-a plâns de deficitul comercial al SUA în relația cu Uniunea Europeană. Merkel a subliniat însă că decizia privind exceptarea blocului comunitar de la taxele de import aparține acum exclusiv președintelui Trump.

”Din nefericire, se pare că UE nu va fi exceptată de la impunerea unor taxe inechitabile de către SUA”, a afirmat și reprezentatul Camerelor de Comerț și Industrie Germane Volker Treier.