Încă un gest populist: plata pensiilor și salariilor bugetare înainte de Paști

bani.jpg

Image source: 
RFI

Guvernul are o nouă idee: să plătească salariile bugetare și pensiile înainte de Sărbătorile de Paști. De altfel, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat deja pe Facebook, că pensionarii ministerului își vor primi banii pe 5 aprilie a.c.. Probabil că nu vor fi singurii în această situație. Este de așteptat ca și alți miniștri să se înghesuie să anunțe că vor plăti pensiile sau salariile în avans. În principiu, este vorba de plata cu două sau chiar trei săptămâni înainte de data uzuală.

De ce se ia o asemenea decizie? Fără îndoială, din populism. Este probabil ca bugetul de stat să aibă bani pentru plata în avans a pensiilor și salariilor, dat fiind că există un “buffer” bugetar, o sumă de rezervă, de câteva miliarde de lei.

Care vor fi însă efectele deciziei de a plăti salariile și pensiile înainte de sărbătorile pascale? Este clar că vom asista la un “boom” de moment, în sensul că banii primiți în avans se vor cheltui cu mai multă ușurință sub impactul psihologic al sărbătorilor. Comercianții vor fi fericiți pe moment, la fel și statul. Vânzările vor crește, consumul va crește și încasările de taxe la buget ar putea să fie mai mari. Dar “boomul” va fi pe termen scurt.

După Sărbătorile de Paști va veni “tristețea”. Adică, la termenul curent de plată a pensiilor și salariilor, consumatorii se vor trezi că au cheltuit o bună parte din bani. Va urma, așadar, o contractare a cheltuielilor sau, în anumite cazuri, ar putea să apară restanțe la plata facturilor curente. Depinde de cât de responsabili sunt consumatorii.

Plata în avans a salariilor și pensiilor nu este nicidecum un comportament corect al statului. În primul rând, pentru că induce încurajarea consumului, într-o economie mult prea dependentă de consum și care ar trebui să își caute căile de creștere pe baza investițiilor publice și private.

În al doilea rând, este un comportament incorect față de sectorul privat. Cele mai multe dintre companiile private nu au posibilitatea de a lua aceeași măsură, adică să plătească în avans salariile. Unele firme nu pot, pentru că nu au banii necesari. Altele nu vor, dintr-un calcul extrem de pragmatic: în loc să plătească salarii în avans, companiile păstrează sumele în bancă și încasează o dobândă. Mică, dar dobândă. Această logică ar trebui să fie valabilă și pentru stat, în sensul că și Trezoreria poate să încaseze dobânzi.

De altfel, statul își continuă politica discriminatorie față de sectorul privat. Creșterea salariilor bugetare a pus presiune asupra economiei. Crearea de societăți ale administrației locale a născut un exod al salariaților din sectorul privat în cel public. După foarte mulți ani, locurile de muncă de la stat sunt mai căutate decât cele din sectorul privat.

De exemplu, același guvern, desigur cu o componentă ușor schimbată, dar de aceeași culoare politică, a imaginat un sistem prin care își dorea să decapitalizeze firmele private de banii încasați din TVA. Era vorba despre plata defalcată a TVA, o măsură care nu se mai aplică generalizat, pentru întreaga economie, dar care totuși este în funcțiune.

Ceea ce ne arată că guvernul ia prin orice mijloace de la sectorul privat și oferă tot mai multe facilități sectorului public.

Plata în avans a salariilor bugetare și pensiilor este un exemplu de comportament greșit și din punctul de vedere al educației economice. Suntem din nou în față unui stat care are o grijă exagerată de angajații lui. Un stat care crește salariile, până la limita la care afectează investițiile publice. Un stat care angajează oameni în anumite sectoare publice, după ce, printr-o politică lipsită de inteligență, a creat condiții favorabile ieșirii la pensie. Un stat care are grijă de cei care ies din penitenciare. Dar statul uită chiar de cei care îi alimentează conturile bugetului și care îi fac pe miniștri sau pe parlamentari să fie atât de darnici cu banii publici. Adică, uită de cei care le finanțează toate fanteziile bugetare și anume angajații din sectorul privat.