Bloomberg: Frigul arctic a dublat prețul gazelor în UK. Toată Europa va fi afectată

Europa nu va scăpa prea curând de frig și intemperii. În special partea de nord a continentului va fi lovită de un al doilea val de aer arctic, care va persista până la jumătatea lunii martie. Îngrijorător e faptul că prelungirea iernii va duce la preţuri și mai mari ale energiei, remarcă Bloomberg.

Preţurile energiei au crescut în aşteptarea celui de-al doilea val de aer polar, care va menţine temperaturile din nordul Europei la un nivel anormal de scăzut. În Marea Britanie, preţurile gazelor s-au dublat deja în această săptămână, la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 10 ani, ca urmare a ninsorilor abundente care au blocat traficul şi au perturbat traficul aerian din regiune.

Frontul Arctic în Europa va împiedica aerul mai cald să înainteze spre nordul continentului cel puţin până la jumătatea lunii martie, explică Jason Nicholls, meteorolog şef la Accuweather. De altfel, toate cele şase prognoze meteo consultate de Bloomberg News au arătat că prima jumătate a lunii martie va fi mult mai rece decât în mod normal, iar frigul se va resimţi în special în Marea Britanie, Scandinavia şi regiunea baltică. Două dintre estimări afirmă că vremea rece se va menţine până în aprilie.

În aceste condiții, preţurile gazelor şi energiei electrice ”vor fi expuse unei volatilităţi mari, în conjuncţie cu valul de frig care se va întinde în nordul Europei şi în părţi din Europa Centrală”, au atras atenția și meteorologii britanici.

Bloomberg mai amintește că luna februarie a fost una dintre cele mai reci luni din ultimii ani, iar acest fapt i-a determinat pe traderi să folosească gaze din depozitele europene în cel mai rapid ritm din ultimul deceniu. Dacă frigul va continua, refacerea rezervelor de gaze pentru iarna viitoare ar putea fi întârziată.