Avertismente privind economia în 2018

avertismente.jpg

Avertismente privind economia în 2018
Avertismente privind economia în 2018
Image source: 
pixabay.com

În pofida prognozelor optimiste de la nivel guvernamental, instituțiile financiare internaționale sunt mult mai rezervate. Cel mai recent exemplu este dat de agenția de rating Fitch, care a publicat o analiză cu privire la evoluția economiei românești. Astfel, agenția de rating prognozează că politica fiscală expansionistă va amplifica dezechilibrele macroeconomice.

Ce înseamnă o politică fiscală expansionistă? Experții agenției de rating explică destul de clar. Este vorba exact despre măsurile cu care se laudă guvernul: creșterea salariului minim cu 100 de lei pe an, până în 2020, creșteri de pensii, scutiri de impozit pe venitul medicilor, impozit zero pe dividende. La acestea se adaugă scăderea TVA cu un punct procentual începând cu anul viitor. Toate aceste măsuri vor trebui aprobate de Parlament, notează agenția de rating.

Interesant este că măsurile de relaxare fiscală și salarială se vor implementa fără ca mediul de afaceri să le mai solicite. Ceea ce ne arată că oamenii de afaceri au devenit mai responsabili decât guvernul. Dacă, până la urmă, aceste măsuri vor fi aplicate: să nu uităm că programul de guvernare a suferit numeroase amânări și schimbări.

Dar, deocamdată, agențiile de rating iau în serios măsurile incluse în program. Iar efectele sunt și ele anticipate. Este vorba despre o supraîncălzire a economiei, respectiv o creștere a dezechilibrelor. Creșterea deficitului structural, menținerea la limită a deficitului bugetar, creșterea deficitului de cont curent, inflamarea prețurilor sunt evoluții previzibile în condițiile în care guvernul va continua să ducă o politică economică generoasă.

Pe de altă parte, creșterea economică va încetini, iar prognozele analiștilor bancari din România sunt și ele clare. Iată-le: BNR va mări anul acesta de cel puțin trei ori rata dobânzii de politică monetară, până la 3%, cu precizarea că acum dobânda este de 2,25%. Ca urmare, spun analiștii bancari, dobânda ROBOR va ajunge și ea la un nivel de 3%. Un al doilea efect al creșterii dobânzii este reîntoarcerea economiei românești la o creștere mai mică, dar mai sănătoasă, cuprinsă între 4% și 5%.

Trebuie adăugat că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a cerut explicit băncilor să crească dobânzile la depozite la termen pentru populație. A fost un răspuns dat reprezentanților sistemului bancar care cer creșterea dobânzii de referință până la 4% sau chiar 5%. Este adevărat că dobânzile la depozite au rămas mult sub nivelul dobânzii-cheie și sub rata inflației, fiind de cel mult 1%. Iar analiștii bancari și-au temperat prognoza de creștere a dobânzii de politică monetară până la 3% în acest an.

În schimb, nu avem vești prea bune în ceea ce privește încrederea consumatorilor. Un sondaj al companiei GfK, realizat la nivel european, arată că în pofida creșterii economice substanțiale, încrederea consumatorilor români scade la cea mai mică valoare din 2013. O tendință care face notă discordantă cu cea din țările Uniunii Europene, în care încrederea consumatorilor este în creștere.

Este greu de spus care sunt motivele ce duc la scăderea încrederii consumatorilor români. O parte le putem intui și ele țin de nenumăratele schimbări fiscale care au impact direct asupra salariilor angajaților din sectorul public și privat. Inutil să mai spunem că încrederea consumatorilor este esențială pentru economie. Acest sentiment poate face diferența dintre expansiune și stagnare.

În concluzie, semnalele din diverse zone arată că ar fi nevoie de o politică fiscală și bugetară consevatoare care să își mute centrul de greutate de la pensii și salarii către investiții. Este greu de spus dacă aceste semnale vor reverbera până la decidenții politici.