Davos, scena pe care se produc idei pentru lumea de mâine

davos.jpg

Davos, scena lumii pe care se produc idei pentru lumea de mâine
Sursa imaginii: 
Site-ul oficial al forumului

Davos 2018 nu se dezminte. Ba chiar se întrece pe sine. Prin definiție, Forumul Economic de la Davos, este locul de întâlnire al elitelor economice și politice. Anul acesta, la Davos, s-a strâns toată „floarea cea vestită” a politicii mondiale și a liderilor de business.

Este greu de făcut un inventar al temelor puse în dezbatere la Davos. Sunt atât de cuprinzătoare încât doar simpla lor trecere în revistă este impresionantă. Se discută, așadar, despre a patra revoluție industrială și impactul tehnologiei asupra economiei și vieții de zi cu zi, despre inteligența artificială, se fac previziuni despre evoluția economiei mondiale în acest an, se analizează scenariile privind globalizarea și antiglobalizarea și se dezbat temele privind protecția mediului.

Toate subiectele care par disparate sunt legate însă de o temă mare, care preocupă societatea modernă, de la politicieni, până la oamenii de afaceri numită: „crearea unui viitor comun într-o lume fracturată”.

În esență, însă, Forumul Economic de la Davos rămâne ceea ce a fost, în ultimii 47 de ani: un spațiu în care se schimbă idei, în care se avansează teme importante privind viitorul economiei și al omenirii, și în care se anunță decizii viitoare. Până la urmă, nimeni nu a stat să urmărească un calendar de implementare a măsurilor pe care lideri politici le anunță la forum. Cert este că Davos rămâne pentru liderii politici și cei din economie un spațiu extraordinar pentru a exprima o viziune.

Iată doar câteva dintre temele prezentate în primele zile ale forumului de la Davos. Anul trecut, a fost caracterizat de dezbateri privind incertitudinile geopolitice, atacurile cibernetice sau efectele pe care inteligența artificială le are asupra locurilor de muncă și asupra societății, în general. Cu toate acestea, studiile arată că mai mult de jumătate din managerii marilor companii sunt optimiști în ceea ce privește creșterea economică pentru anul 2018. Este cel mai înalt nivel din ultimii șase ani.

În Statele Unite, de exemplu, încrederea în economie este susținută de rezultatele indicilor bursieri, de rata scăzută a șomajului și de măsurile pro-business luate de administrația Trump. Cu două excepții: regulile privind imigrația și cele privind comerțul internațional. În același timp, sunt voci care se întreabă „cât de pregătită este economia americană pentru o nouă recesiune”.

O analiză privind globalizarea în anul 2018 pleacă de la riscurile care stau în fața acestui proces. Este vorba despre politica americană impredictibilă privind tratatele comerciale internaționale și încetinirea creșterii economice din China. Scenariile privind globalizarea sunt diferite. Cel pesimist se referă la politica americană care are în centru sloganul „America first”, dar și posibilitatea unui Brexit dur și a schimbării radicale a acordului NAFTA. În paranteză trebuie spus că Bill Gates atrăgea atenția că „America first” poate să ducă la ignorarea schimbărilor care au loc în Africa. Scenariul optimist este că zona euro își va continua creșterea, la fel și economia chineză, iar reforma fiscală din America va fi un impuls de creștere pentru economia mondială.

Pe de altă parte, președintele Băncii Mondiale pleacă de la vestea bună. Suntem într-un moment în care toate economiile lumii, și cele dezvoltate și cele emergente, cresc. În același timp, tehnologia schimbă viața oamenilor din lume. În anul 2015, în Africa, erau 226 milioane de smartphone-uri legate la internet, în anul 2020, acest număr se va tripla, iar în anul 2025, în lume, vor exista opt miliarde de oameni care vor avea acces la internet. La polul opus, în acest moment, există în lume 250 milioane de copii care nu știu să scrie și să citească. Ceea ce arată cât de mare este nevoia de a se investi în educație și sănătate și, în general, în oameni.

Mai trebuie adăugată și tema protecției mediului. Într-o analiză privind impactul celei de-a patra revoluții industriale asupra mediului se arată că una din cinci specii de pe Terra este în pericol de dispariție, iar procentajul va crește până la sfârșitul secolului. Totodată, în următorii 10 ani, 30% din producția de hrană din lume va fi sub semnul întrebării din cauza crizei resurselor de apă. De exemplu, în contextul dezbaterilor despre mediu, ieri, președintele Macron a anunțat că, până în anul 2021, Franța va închide centralele de producție de energie electrică pe cărbune.

În concluzie, Davos este una din marile scene ale lumii de produs idei. O parte din ele vor fi puse în practică și vor schimba lumea de mâine.