Corupţia ucide!

candele.jpg

O tragedie care putea fi evitată: întrebările la care trebuie să răspundă autoritățile
Sursa imaginii: 
romanialibera.ro

Rubrica ”Economia reală” a prezentat, în acest an, de la indicatori macroeconomici la situaţia evaziunii fiscale, de la datele bugetare la bilanţurile companiilor româneşti mai mari sau mai mici. Astăzi este o zi de doliu pentru România după tragedia de la sfârşitul săptămânii trecute şi, îndrăznesc să spun, o zi a unui trist adevăr din economia şi societatea românească.

Nu vorbim în fiecare zi despre acest adevăr, dar îl trăim zilnic. Este vorba despre reţeaua subterană a economiei româneşti. O reţea subterană care, la nivel înalt, funcţionează ca o legătură între politicieni cu putere de decizie, intermediari şi oameni de afaceri. Anchetele DNA ne arată, de câţiva ani, felul în care s-a creat reţeaua la nivel înalt şi modul în care banii publici sunt direcţionaţi către un buzunar sau altul. Restituirea proprietăţilor, privatizare, licenţe, bunuri şi servicii, energie sau fier vechi, niciun domeniu nu a scăpat reţelei subterane la nivel înalt. O reţea care nu omoară oameni în mod direct, dar care, prin corupţie, schimbă destine, denaturează concurenţa în afaceri şi mută banii din conţurile publice în cele private sau de partid.

Tragedia din clubul din Bucureşti scoate la iveală o altă zonă a economiei. Nu cea de la nivel înalt, ci din straturile de jos ale afacerilor. Este vorba despre un conglomerat nociv între întreprinzători şi administraţie. Tragedia din club scoate în mod public la suprafaţă o complicitate care se bazează pe mită şi pe evitarea legii.

Întreprinzătorii se ascund în spatele unei pieţe de mici dimensiuni, adică în spatele lipsei de clienţi sau a încasărilor insuficiente. Acesta este motivul invocat pentru investiţiile reduse, pentru spaţiile improprii în care îşi desfăşoară activitatea şi pentru felul în care forţează sau eludează aplicarea legii. Numai că acum am aflat că legea este construită pe responsabilitate, pentru că altfel cum se poate ca un club să îşi înceapă activitatea pe baza unei declaraţii pe propria răspundere. Dacă propria răspundere nu există se ajunge la moartea unor oameni.

În acelaşi timp, autorităţile sunt şi ele parte a reţelei subterane. Tragedia din club ne-a arătat cum autorităţile locale, primăria, consiliul local, poliţia locală, inspectoratul pentru situaţii de urgenţă sau pompierii se învârt în jurul avizelor, autorizaţiilor, acordurilor şi, în ultimă instanţă, a legilor cu un singur scop: să scape de responsabilitate.

Cercul reţelei subterane este închis de legi. Există o serie de legi incomplete, neclare, trunchiate, făcute parcă special pentru a-i scăpa de responsabilitate atât pe reprezentanţii instituţiilor publice, cât şi pe oamenii din business. Apartenenţa la Uniunea Europeană ne-a adus obligativitatea transpunerii legilor europene. Iar Europa reglementează de la mărimea castravetelui, până la felul în care sunt sacrificate porcinele prin asomare. Foarte bine. Numai că legi perfecte nu există, iar România ştie perfect să speculeze neclarităţile legii. În final, ramificaţiile reţelei sunt legate de un punct comun şi anume banii, comisioanele sau plăţile informale.
Tragedia din club a făcut ca reţeaua subterană să omoare oameni, în acest sfârşit de săptămână. Însă, reţeaua subterană funcţionează ca în multe alte ramuri ale economiei şi în multe alte domenii ale societăţii româneşti. De la infrastructură, la IT, de la retail, la construcţii.

Un supravieţuitor al tragediei din club rezumă situaţia astfel: ”m-am zbătut pentru a ieşi din club. Cine a fost mai tare a trăit”. Un adevăr gol-goluţ.
A venit momentul să privim adevărul în faţă. Economia românească funcţionează de 25 de ani pe acelaşi principiu: cine a fost mai tare a trăit. Prin ”mai tare” înseamnă: cine a avut legături mai bune, cine a dat mită mai mare, cine a şi-a făcut legile mai favorabile, cine şi-a ”tras” privilegii mai multe, a supravieţuit. Restul, Dumnezeu cu mila.

În tragedia din club au murit oameni reali. Nu companii, nu afaceri. Din cauza corupţiei la nivel înalt au murit oameni pe care nu îi vedem şi nu îi cunoaştem. Corupţia a dus la subcapitalizarea sistemului sanitar, a dus la pensii ridicol de mici, a dus la alocări de bani publici insuficiente pentru educaţie sau, de exemplu, pentru infrastructură. Şocul tragediei din club trebuie să schimbe ceva din reţeaua subterană. Altfel, economia şi societatea vor continua să moară.

Rubrică realizată cu sprijinul OMV Petrom.