Dragonii şi ANAF-ul

antifrauda-anaf.jpg

Sursa imaginii: 
www.paginaeuropeana.ro

Ieri, preşedintele ANAF a anunţat că va suplimenta numărul de inspectori care verifică firmele din complexul comercial ”Dragonul roşu”. De asemenea, controlul Departamentului Antifraudă va continua şi în următoarele zile. Complexul engros ”Dragonul roşu” a fost încă de la înfiinţare un simbol al evaziunii. Mass-media şi cumpărătorii au ştiut că aici nu se dau şi nu se primesc bonuri fiscale, iar marfa cumpărată fără factură este la ordinea zilei.

Au mai existat, de-a lungul timpului, tentative de combatere a evaziunii în zona complexului comercial de la marginea Bucureştiului, dar toate au fost sortite eşecului. Situaţiile au fost, de multe ori, de-a dreptul hilare. Reprezentanţii ANAF veniţi în control erau întâmpinaţi cu lacătul pe uşile micilor magazine sau vânzătorul o rupea pur şi simplu la fugă la venirea organelor de control abandonând marfa. Şi, peste toate, la o zi după plecarea inspectorilor, comercianţii se întorceau la tarabele lor şi la vechile obiceiuri.

De data aceasta, ANAF a lansat o adevărată acţiune de luptă cu evaziunea din centrele comerciale, numită pompos ”Cristal”. Astfel, au fost controlate şi monitorizate 21 de centre engros din întreaga ţară. Rezultatele nu spun foarte mult: amenzi în valoare de 7 milioane lei şi bunuri confiscate în valoare de 2 milioane de lei. Spre comparaţie, numai la ”Dragonul roşu” s-au dat amenzi de 1,4 milioane lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 700.000 lei. Iar controalele continuă.

Cifrele nu sunt spectaculoase, dar ele arată o anumită determinare a organelor fiscale în lupta cu mica evaziune. Pentru că oricât ar părea de eficiente aceste acţiuni, ele ţin tot de mica evaziune, adică de mărfuri vândute fără documente legale şi eventual de o reţea de spălare de bani. Marele câştig al acestor controale în centrele engros este acela că transmit societăţii şi economiei mesajul corectitudinii fiscale şi în afaceri. Din acest punct de vedere, controlul la centrele engros este binevenit. Nu putem fi siguri, însă, că problema s-a rezolvat şi că nu se va întâmpla ca în trecut: controalele trec şi comercianţii evazionişti revin.

Să adăugăm că, în ultimul an, au mai avut loc o serie de descinderi în zone şi la clanuri care, în mod tradiţional, sunt cunoscute pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Important este că instituţiile statului sunt interesate de lupta cu evaziunea din zone tolerate de foarte mult timp.

Adevărata problemă este că ”Dragonul roşu” este doar partea văzută a evaziunii. În spatele centrelor comerciale engros se află reţele care introduc mărfurile în ţară clandestin, majoritatea produselor provenind din state din afara Uniunii Europene. În al doilea rând, unele dintre companiile care activează în en-grosuri sunt paravane pentru circuite economice de spălare de bani sau de recuperare de TVA de la buget. Din acest punct de vedere, acţiunile, binevenite altfel, de la centrele comerciale trebuie completate cu controale la vamă şi cu o monitorizare a companiilor. Pentru ca efectele luptei cu evaziunea să fie complete este, aşadar, nevoie de mai mult decât controalele repetate la comercianţi.

Şi o concluzie. Acţiunile de acest tip au un rol de consolidare a imaginii fiscului. Nu este rău, pentru că mesajul transmis este de respectare a legii. Dar, domeniile ţin totuşi de evaziunea de mici proporţii. Marea evaziune este în altă parte, respectiv în zona de eludare a plăţii TVA. Lupta cu marea evaziune nu se face numai cu mascaţi, ci şi cu funcţionari corecţi şi metode inteligente. Nu ne rămâne decât să sperăm că o parte din creşterea veniturilor bugetare se datorează şi combaterii marii evaziuni.

Rubrică realizată cu sprijinul OMV Petrom.