Relaxare fiscală în loc de viziune economică

Aflat recent la evenimentul ”Topul naţional al firmelor private din România”, în faţa a peste 100 de întreprinzători, premierul Victor Ponta le-a cerut acestora să se pronunţe mai răspicat asupra viziunii economice a României. Fără îndoială, premierul are dreptate să propună o dezbatere asupra politicii economice şi să îi invite pe oamenii de afaceri să participe activ la acest subiect.

Problema premierului Ponta este că încearcă să întindă o capcană mediului de afaceri. Atunci când propune o dezbatere asupra viziunii economice, Victor Ponta încearcă să îşi găsească mai mulţi susţinători publici pentru măsurile de relaxare fiscală pe care guvernul pe care îl conduce le-a decis deja în noul Cod fiscal.
Iniţiatorii din Guvern ai acestor măsuri par nedumeriţi că relaxarea fiscală nu se bucură de mai multă simpatie şi entuziasm din partea oamenilor de afaceri. De altfel, chiar ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat de mai multe ori că aceste măsuri sunt inspirate de o ”viziune probusiness”, o viziune care face ca guvernul să adopte o serie de decizii în favoarea mediului de afaceri.

Dacă, însă, privim în urmă, în ultimii 25 de ani, vom constata că mediul de afaceri a fost activ în a cere, pe un ton mai ridicat sau mai şoptit, reduceri de taxe şi impozite, fie că a fost vorba de impozitarea muncii sau cea generală. Nu am avut o viziune economică a mediului de afaceri, ci doar cereri punctuale care făceau referire la povara taxelor şi eventual la simplificarea relaţiei dintre administraţie şi companii.

Poate singura excepţie a fost reprezentată de o propunere a Consiliului Investitorilor Străini care, în urmă cu câţiva ani, a făcut public un plan de dezvoltare a României ce cuprindea o serie de obiective concrete care ar fi dus la dezvoltarea economică. Propunerile erau destul de eterogene şi plecau de la dezvoltarea infrastructurii până la organizarea de către România a unui Campionat European de fotbal.

Este însă menirea mediului de afaceri să propună o viziune de dezvoltare economică? Este puţin probabil, pentru că prin natura lor, oamenii de afaceri au o formaţie pragmatică. Ei gândesc în termeni de business şi prea puţin în dezvoltări macroeconomice. Din acest motiv, reprezentanţii oamenilor de afaceri au pledat pentru reducerea taxelor (arătaţi-mi un întreprinzător care să refuze o scădere a unui impozit sau unei taxe!), pentru reducerea birocraţiei şi, de ceva vreme, pentru predictibilitate fiscală.

Este limpede că propunând o dezbatere asupra viziunii economice, premierul Ponta încearcă să îşi maximizeze politic măsurile pe care le-a luat în favoarea mediului de afaceri. Pentru un om politic, este, până la urmă, firesc să procedeze în felul acesta.

De ce însă reacţia întreprinzătorilor este atât de circumspectă în faţa valului de măsuri de relaxare fiscală? Răspunsul se află tocmai în experienţa oamenilor de afaceri, mulţi dintre ei activând în România încă de acum 20-25 de ani. Iar în aceşti ani au trecut prin multe: prin criza anilor 90, prin valuri de inflaţie sau prin crize valutare, prin restructurarea din sectorul de stat sau prin liberalizarea preţurilor şi a pieţelor.

În esenţă, întreprinzătorii ştiu că aşa cum se bucură astăzi de scăderea taxelor, s-ar putea ca mâine să aibă mari probleme, dacă taxele vor fi crescute peste noapte. Istoria prin care au trecut şi simţul lor de business le spune că s-ar putea întâmpla acest lucru.

Aşadar, o relaxare fiscală agresivă nu se poate compara cu nimic. Cum ai putea să propui o viziune economică mai bună decât scăderea taxelor? Doar văzând că infrastructura bate pasul pe loc, făcând apel la prudenţă şi privind la problemele din economia mondială. Acestea sunt motivele pentru care oamenii de afaceri nu jubilează văzând relaxarea fiscală primită cadou de la guvern.

Rubrică realizată cu sprijinul OMV Petrom.