Grecia ultimei şanse

Parlamentul European a avut ieri toată gama specifică dezbaterilor parlamentare: discursuri emoţionante; luări de poziţie populiste, dar şi o necesară transparenţă. Este de salutat, în primul rând, faptul că după o lungă perioadă de negocieri între părţile implicate, există, în sfârşit, o dezbatere parlamentară cu privire la criza din Grecia,

De altfel, mulţi dintre europarlamentari au cerut ca temele importante ale Uniunii Europene, inclusiv ale zonei euro, să fie dezbătute în Parlamentul European, instituţia cea mai democratică a Uniunii. Tema a fost intens dezbătută şi după declanşarea crizei, atunci când s-a vorbit despre un deficit de democraţie, dat fiind că deciziile erau luate, în prima instanţă, de către Consiliul European şi Comisie urmând ca după aceea să fie aprobate de Parlament.
După şedinţa parlamentară, există speranţe că la sfârşitul săptămânii se va putea găsi calea pentru o înţelegere între Grecia, finanţatori şi partenerii europeni. Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunţat că va trimite astăzi propuneri concrete de reformă a economiei greceşti, propuneri pe baza cărora, se va putea găsi o cale de înţelegere cu finanţatorii internaţionali.

Dar, în acelaşi timp, premierul grec a afirmat răspicat că aşteaptă o tăiere a unei părţi a datoriei Greciei. Replica a venit de la Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, care a vorbit despre negocierile cu uşile închise de până acum. Juncker spune că nu a cerut niciodată tăierea pensiilor şi salariilor mici, ci o revizuire a cheltuielilor militare ale Greciei şi de asemenea, că a fost propunerea Comisiei Europene ca armatorii greci să fie impozitaţi. Răspunsul a venit după ce Alexis Tsipras a acuzat negocierile cu uşile închise care au avut loc până acum şi a prezentat măsurile pe care guvernul sau le-a luat în cele cinci luni de când se afla la putere. Este vorba despre impozitarea armatorilor, obligarea la plata impozitelor a proprietarilor de televiziuni din Grecia şi parafarea acordului cu Elveţia pentru a realiza un schimb de informaţii bancare menite să descopere banii ieşiţi din Grecia în ultimii ani.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a concluzionat că Europa are astăzi mai mult ca oricând nevoie de unitate, că nu poţi după ce te împrumuţi să spui că creditorii sunt răi pentru că îţi cer banii înapoi, dar şi că, atunci când ajuţi un prieten, trebuie să o faci fără să îl umileşti.
Dezbaterile din Parlamentul European au atins, inevitabil, şi o serie de teme ale economiei reale: s-a amintit scăderea cu 30 la sută a PIB-ului Greciei şi a salariilor, s-a afirmat că studiile arată că o gospodărie în Grecia trăieşte cu 7.000 euro pe an, ceea ce, pentru standardul european, este la limita sărăciei, s-a vorbit despre mecanismul datoriei şi s-a afirmat că o bună parte din bani s-au dus către bănci şi în fine a fost evocată şi situaţia datoriei germane de după al doilea război mondial. Mai trebuie adăugat că parlamentari ai grupului politic popular european i-au reproşat, în principal lui Alexis Tsipras faptul că a venit în Parlament fără nicio propunere concretă şi că Grecia trebuie să dea dovadă de responsabilitate acum în găsirea unei soluţii, împreună cu finanţatorii şi partenerii europeni.

Altfel, dezbaterile de ieri din Parlamentul European au oferit întregul pachet specific. Emoţii, care au început de la primirea de tip rock star de care a avut parte Tsipras din partea parlamentarilor din formaţiunea pe care o conduce, până la felul în care a fost aplaudat un venerabil deputat grec de către colegi pentru discursul pe care l-a susţinut şi pe care l-a încheiat apoteotic spunând Drepate pentru toţi, suntem aici pentru a face dreptate. Trebuie să adăugăm, ca element de culoare, că o parte dintre europarlamentarii de extremă dreaptă şi-au decorat băncile parlamentare cu steagurile Greciei sau au afişat mici pancarte de carton pe care scria OXI sau No, adică NU, adică rezultatul referendumului de duminica trecută din Grecia.

Dincolo de dezbatere, un fapt rămâne. Europa aşteaptă, din nou, săptămâna aceasta, cu sufletul la gură, găsirea unei soluţii economice sociale şi politice la criza datoriilor Greciei.

Rubrică realizată cu sprijinul OMV Petrom.