Guvernul pe un nou val populist, o lege care creşte salariile cu o treime

Ministrul muncii, Rovana Plumb, a anunţat, recent, că Guvernul lucrează la o nouă lege a salarizării. Conform declaraţiilor doamnei Plumb, preşedintele, premierul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului vor avea salarii duble. De asemenea, salariul minim va creşte chiar începând de anul viitor la 1.200 lei.

Dar informaţia care te poate pune pe gânduri este că noua lege a salarizării va aduce, în medie, o creştere cu 30% a salariilor bugetarilor.

Este clar că valul populist al guvernului nu se sparge. După ce în prima perioadă a guvernării am văzut o reîntregire a salariilor tăiate de guvernul Boc în anul 2010, în ultima perioadă asistăm la nenumărate creşteri de venituri. S-a decis creşterea salariilor personalului nedidactic, urmează creşterea salariilor profesorilor. Au reapărut pensiile speciale, ba chiar, mai mult, în varianta extinsă. Salariul minim pe economie galopează în ritm susţinut punând presiune asupra competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii.

Am ieşit deja din logica austerităţii şi am intrat într-o politică a dărniciei fără limite. Ministrul muncii ar trebui să înţeleagă că se află în această poziţie guvernamentală pentru a găsi soluţii de stimulare a muncii şi investiţiilor, nu pentru a creşte la nesfârşit, prin lege, salariile bugetarilor. Pentru că economia nu va mai răspunde la creşterea veniturilor pe bază de ordonanţă.

Să ne aducem aminte de anii 2009-2010, când guvernul de atunci a elaborat legea salarizării unitare. O lege care există, dar care nu s-a aplicat niciodată. Prevederile legale îşi doreau să aducă o serie de reguli în zona salarizării bugetare. S-au creat clase de salarizare şi indici de retribuire. Desigur, legea îşi propunea să se încadreze într-o anvelopă salarială convenită cu finanţatorii internaţionali, respectiv 7% din PIB. Fără un acord cu Fondul Monetar Internaţional, guvernul se va simţi eliberat de constrângerea de a păstra un anumit plafon al salariilor din fonduri bugetare.

Legea s-a pierdut în noianul de interese şi în complicatul mecanism de salarizare bugetară, astfel că nu s-a aplicat niciodată. Astăzi, ministrul muncii rezolvă simplu problema: dă bugetarilor salarii cu 30% mai mari. Unde mai sunt plafoanele de salarizare bugetare? Unde este efortul de restructurare a aparatului bugetar? Au dispărut toate în varianta populistă a legii de salarizare.

Erorile de administrare publică făcute în numele austerităţii nu trebuie repetate. Dar nici nu este corect ca toate sacrificiile populaţiei să fie anulate prin măsuri pe care economia nu le poate susţine. Altfel, vom cădea din lacul austerităţii în puţul populismului. Iar noua lege a salarizării, aşa cum a fost prezentată de ministrul muncii, chiar acest lucru îl face.

Rubrică realizată cu sprijinul OMV Petrom.