ONG: Răspunsul SRI nu aduce lămuriri

Răspunsul SRI  nu aduce lămuriri, atrage atenția Asociația pentru Tehnologie și Internet, una dintre cele patru organizații care au cerut intr-o scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene anularea unui proiect al Serviciului roman de informatii, finanţat din fonduri europene.

ONG-urile sustin că proiectul ar fi de fapt  unul "de supraveghere în masă" in timp ce SRI susţine că obiectivul este de fapt de a spori viteza de căutare a informaţiei în bazele de date deja existente şi de a moderniza activităţile interne ale instituţiilor.
Bogdan Manolea, director Executiv al Asociatei pentru tehnologie și Internet spune că SRI nu a răspuns la nicio întrebare.
Nu s-au referit nici la problema legată de obiectul licitației și cum aceasta are legătură cu call-ul public de proiecte. Nu au descris nici ce rol are SRI-ul în eGuvernare și ce vrea să facă în acest proiect. Dacă de fapt vor să ia toate bazele de date și să le pună la un loc sau nu, ce rol au loc subiectele legate de recunoașterea facială și interceptarea comunicațiilor într-un program de eGuvernare. Acestea sunt chestiuni majore pe care le-am ridicat prin scrisoarea inițiale și la care, din păcate, nu am văzut un răspuns clar din partea SRI-ului. A fost mai degrabă un non – răspuns” mai spune la RFI Bogdan Manolea. Valoarea proiectului este estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanțare din fonduri externe nerambursabile, mai precizează instituția.

 

 

Bogdan Manolea, director Executiv al Asociatei pentru tehnologie și Internet, intervievat de Andreea Orosz
2306

Facebook comments