Descoperire importantă făcută de robotul Curiosity pe Marte

descoperire_importanta_facuta_de_robotul_curiosity_pe_marte.jpg

Robotul Curiosity (Foto: Reuters/NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Robotul Curiosity a descoperit pentru prima dată pe suprafaţa planetei Marte dovezi directe ce indică existenţa unui fost lac cu apă dulce. Anunţul a fost făcut de cercetătorii americani, citaţi de AFP.

La ora actuală nu mai există apă în acea zonă de pe Marte. Totuşi, testele de foraj şi analizele chimice efectuate de robotul Curiosity pe mai multe roci dense îi fac pe savanţi să afirme că în trecut au existat condiţiile necesare pentru ca acel lac să susţină viaţa microbiană. Asta s-ar fi întâmplat acum aproximativ 3,6 miliarde de ani.

Rocile care conţin urme de carbon, hidrogen, oxigen, azot şi sulf "furnizează condiţii ideale pentru o viaţă microbiană elementară", declară autorii studiului publicat în revista americană Science.

Forme de viaţă bacteriană se dezvoltă în condiţii similare pe Terra şi se găsesc în general în peşteri sau sub nivelul mării, în cratere hidrotermale.

Nici o formă de viaţă nu a fost detectată în rocile analizate, însă robotul Curiosity a găsit minerale argiloase, ce sugerează o interacţiune cu apa.

Robotul Curiosity este operat de inginerii NASA din laboratorul Pasadena din California.