Neînţelegerea

Acest roman, la fel de nuanţat şi de improbabil ca întreaga viaţă a autoarei sale, opera de debut a unei tinere abia ieşite din adolescenţă, dar scris cu maturitatea femeii aflate la amurgul vieţii, spune povestea aparent banală a uneia dintre aventurile adulterine obişnuite în Parisul interbelic.

Yves Harteloup, un burghez scăpătat, întors de curînd din Marele Război, se îndrăgosteşte de Denise Jessaint, soţia unui industriaş bogat, într-o vacanţă obţinută cu mari sacrificii în Hendaye, paradisul pierdut al copilăriei sale. Însă, odată întorşi la Paris, cei doi amanţi descoperă că pasiunea, oricît de mistuitoare, nu e de ajuns atunci cînd se ciocnesc cele două lumi pe care războiul le-a separat iremediabil: cea a ultimilor romantici, încă sub pavăza averii lor şi care-şi mai permit luxul unor iubiri atotcuprinzătoare, şi lumea celor dezvrăjiţi, cărora cursul necruţător al istoriei le-a răpit deja tot.

Neînţelegerea arată o cunoaştere remarcabilă a misterelor sufletului omenesc şi a presiunilor sociale, familiale şi economice care despart doi iubiţi, chiar şi atunci cînd pasiunea îi apropie. Cele două figuri centrale sînt conturate cu măiestrie, mai ales Yves, portret remarcabil al durerii adînci şi al mîndriei rănite ale unui bărbat născut în lux, dar care este nevoit să trăiască în condiţii grele.” (The Daily Mail)

„Povestea uimitor de matură a unei iubiri adulterine cu un sfîrşit tragic. Merită să fie pusă pe aceeaşi treaptă cu toate celelalte opere de excepţie ale acestei mari scriitoare.” (Irish Independent)

Un roman al unei iubiri condamnate, care ne dezvăluie o scriitoare cu un spirit de observaţie necruţător, mai matură decît ar lăsa să se creadă vîrsta ei fragedă.” (Paul Bailey).

Irène Némirovsky (1903-1942) s-a născut la Kiev, în familia unui bancher din Ucraina. Şi-a petrecut copilăria la Sankt-Petersburg, dar familia sa a fugit din Imperiul Rus la începutul Revoluţiei, în 1917, stabilindu-se în cele din urmă la Paris, în 1919. A făcut studii de filologie la Sorbona şi a început să scrie la doar 18 ani. 1926, anul în care a absolvit studiile, a marcat şi debutul său literar, cu romanul Le Malentendu (Neînţelegerea). În 1929 a definitivat romanul David Golder, care a avut un succes imediat şi de proporţii, fiind adaptat pentru marele ecran un an mai tîrziu. Apoi, în 1930, a publicat romanul Le Bal (Balul), la rîndu-i adaptat pentru film şi scena de teatru, căruia i-au urmat o serie de alte romane, ca Le Vin de solitude (Vinul singurătăţii, 1935), Jézabel (1936) sau Deux (Doi, 1939). Deşi lucrările antume i-au adus admiraţia publicului şi recunoaşterea criticilor, inclusiv a celor antisemiţi, în 1938 i-a fost refuzată cetăţenia franceză, iar în 1940 i s-a interzis să mai publice. În 1942  a fost arestată împreună cu soţul ei şi trimisă la Auschwitz, de unde nici unul dintre cei doi nu va mai ieşi. Cele două fiice au scăpat însă cu viaţă şi au reuşit să salveze o parte din manuscrisele mamei lor. Printre acestea se afla şi celebra Suite française (Suita franceză), publicată cu un succes răsunător în 2004 în Franţa, recompensată cu prestigiosul Prix Renaudot, acordat pentru prima oară postum.

 

Adaugă un comentariu în modulul Facebook de mai jos şi ai şansa să câştigi cartea "Neînţelegerea".

Cel mai pertinent comentariu este premiat de luni pâna vineri, dar nu pot fi atribuite 2 premii aceluiaşi participant.

Câştigători

  • Demetrescu Horaţiu Gabriel

  • Ioana Predoiu

  • Iulia Catalinoiu

  • George Georgescu

  • Cristina Serbanescu Ghergu