Femei singure

femei_singure.jpg

Coperta cărţii "Femei singure"

Femei singure, publicat cu doi ani înainte ca Cesare Pavese să se sinucidă, a primit cel mai apreciat premiu italian pentru literatură: Premiul Strega. 

Considerat unul din momentele importante ale realismului italian, romanul surprinde melancolia şi vidul ce macină o societate prinsă între spleen-ul decadenţei şi nebuniile hedonismului. Clelia, o creatoare de modă de succes, se întoarce la Torino, oraşul ei natal, unde urmează să supravegheze deschiderea unui salon. Aici, ea este atrasă într-un cerc de tineri mondeni, într-o lume a restaurantelor şi a marilor cazinouri, a artiştilor şi a petrecerilor. 

În mijlocul acestei mulţimi de oameni care încearcă să scape de plictiseală, Clelia o întâlneşte pe singuratica Rosetta, o femeie enigmatică şi depresivă, a cărei sinucidere din finalul poveştii anunţă tragic chiar sfârşitul aceluia care a gândit personajul: sinuciderea lui Pavese.

Cesare Pavese este unul dintre acei câţiva romancieri esenţiali fără de care literatura mijlocului de secol XX n-ar exista.” (Susan Sontag)

Un roman de o extraordinară profunzime, unde nu încetezi să găseşti noi lumi, noi înţelesuri.” (Italo Calvino)

Femei singure este romanul insinuărilor, al obsesiilor persistente până la nebunie, al lirismului cuceritor.” (New York Times Book Review)

Carte recomandată de RFI

Cesare Pavese (1908-1950) este unul dintre cei mai mari scriitori italieni ai secolului trecut. Creier al Editurii Einaudi, i-a condus filiala de la Roma până după război. Traducător de marcă din literatura de expresie engleză a vremii, a făcut cunoscuţi publicului italian autori ca Gertrude Stein, John Steinbeck, John Dos Passos, Ernest Hemingway, William Faulkner, Herman Melville şi James Joyce. Poet, prozator şi eseist, Pavese este autorul unui jurnal-capodoperă, Meseria de a trăi. În limba română i-au mai fost traduse: Luna şi focurile, Casa de pe colină, Dialoguri cu Leucò şi alte eseuri, Noapte de sărbătoare şi alte povestiri, Satele tale, Diavolul pe dealuri, Vara de neuitat, Plaja.

Adaugă un comentariu în modulul Facebook de mai jos şi ai şansa să câştigi cartea "Femei singure".
 
Cel mai pertinent comentariu este premiat de luni pâna vineri, dar nu pot fi atribuite 2 premii aceluiaşi participant.
 

Câştigători:

Marina Mihai

Ema Georgiana

Alexandra Andreea

Urbanista'n Romania

Iulia Boiu