Graffiti erotic din Grecia antică, descoperit pe o insulă izolată

Unul dintre cele mai vechi graffiti-uri erotice din lume a fost descoperit pe o insulă din Grecia. Inscripţia găsită pe o rocă prezintă două falusuri gigantice şi un mesaj homosexual, potrivit publicaţiei britanice The Guardian. Arheologii precizează că e vorba de un desen vechi de 2.500 de ani.

Izolată şi în bătaia vânturilor Mării Egee, insula grecească Astypalaia era poate ultimul loc în care să fie scos la iveală un graffiti cu artă erotică homosexuală. Sau poate că nu... ţinând cont că în Grecia antică, relaţiile gay nu doar că nu erau un tabu, ci erau chiar şi încurajate, mai ales între un bărbat mai în vârstă şi un tânăr dornic de afirmare.

Andreas Vlachopoulos, un specialist în arheologie preistorică, a descoperit o inscripţie înfăţişând două falusuri imense, desenul datând din secolele cinci-şase înaintea erei noastre.

Alături, un text mai mult decât explicit: "Nikasitimos a fost aici şi s-a urcat pe Timiona".

Cercetătorul grec este de-a dreptul încântat. Nu numai că a descoperit un graffiti foarte vechi, dar textul care-l însoţeşte este atât de clar, încât poate fi considerat o raritate. "El nu exprimă doar dorinţa sexuală, ci vorbeşte şi despre actul sexual în sine", remarcă arheologul. El crede că în zona respectivă s-ar fi aflat o garnizoană militară.

Cercetătorii au mai descoperit şi alte inscripţii în stâncile de pe insula grecească. Printre ele: nave cu vâsle, pumnale şi spirale. Toate bine conservate, în ciuda expunerii la eroziunea cauzată de mare şi vânt.

Până acum, insula Astypalaia era cunoscută pentru existenţa unor cimitire antice şi gropi comune ce conţineau rămăşiţele unor nou-născuţi. Cel puţin 2.700 de bebeluşi şi copii mici au fost îngropaţi acolo între anul 750 înaintea erei noastre şi epoca romană. De acum înainte, putem adăuga pe listă şi arta erotică.