Pinguinii imperiali din Antarctica, în pericol

Numărul pinguinilor imperiali din Antarctica s-ar putea reduce din cauza schimbărilor climatice. Principala ameninţare provine de la modificările survenite în calota de gheaţă, care vor afecta creşterea şi hrănirea lor.

Acum sunt aproximativ 600 de mii de pinguini imperiali în Antarctica. Numărul lor s-ar putea reduce cu cel puţin o cincime până în anul 2100, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Climate Change şi citat de BBC, informează Agerpres.

Cercetătorii americani, britanici şi olandezi au îndemnat guvernele să includă pinguinii imperiali pe lista păsărilor aflate pe cale de dispariţie. Acest lucru ar presupune însă anumite restricţii în privinţa turismului şi pescuitului.

Potrivit cercetătorilor, pinguinii se vor confrunta în viitorul previzibil cu posibila lor dispariţie de-a lungul unei părţi semnificative din aria lor de răspândire.

Unele colonii de pinguini imperiali din Antarctica ar putea ajunge la declin mai târziu decât altele, întrucât starea gheţii marine este încă potrivită pentru ei.

Pentru a se alimenta, tinerii pinguini imperiali trebuie să plece din colonie luni de zile, să călătorească pe distanţe lungi pentru a ajunge la apă deschisă, acolo unde se găseşte hrana. Ei sunt dependenţi de existenţa unei suprafeţe optime de întindere de gheaţă din multe motive, inclusiv pentru a-şi găsi adăpost faţă de animale de pradă pe perioada deplasării în căutarea hranei.

De asemenea, modificările calotei de gheaţă pot afecta semnificativ abundenţa krill-ului, crustacee care reprezintă sursa de hrană primară a pinguinilor imperiali.

Măsurători din satelit ale suprafeţei de gheaţă din Antarctica au arătat că acoperirea pe timp de iarnă a atins niveluri record. Totuşi, simulările pe calculator au indicat că tendinţa se va inversa în viitor, în condiţiile încălzirii Antarcticii.