NASA pregăteşte nava către Marte

nasa_pregateste_nava_catre_marte.jpg

Foto: NASA/JPL-Caltech

NASA a testat acum câteva zile o tehnologie cu ajutorul căreia s-ar putea transporta în viitor oameni pe planeta Marte. Misiunea considerată drept un succes de experţi a costat circa 150 de milioane de dolari.

Seamănă cu o farfurie zburătoare şi are un nume aproape imposibil, demn de complexitatea misiunii propriu-zise. Dezacceleratorul supersonic de mică densitate a fost lansat de pe o insulă hawaiană şi a revenit pe Terra într-o zonă din Oceanul Pacific.

Nava are formă de disc, e legată de un balon imens umplut cu heliu şi a urcat până la 36.600 de metri. Apoi, s-a desprins de balon şi fiind propulsată de racheta din dotare, şi-a continuat ascensiunea până la 54.900 de metri, cu o viteză de aproape patru ori mai mare decât cea a sunetului. În acest fel, a fost verificată reacţia navei la condiţii similare celor din atmosfera planetei Marte.

După îndeplinirea "misiunii", nava a revenit la sol, cu ajutorul unei paraşute care a frânat coborârea, după cum explică Mark Adler, coordonatorul proiectului: "Pentru ca o navă să poată atinge solul de pe Marte, trebuie mai întâi s-o încetinim înainte să atingă suprafaţa planetei. Folosim atmosfera de pe Marte pentru a face asta. Însă atmosfera planetei este foarte-foarte subţire, are doar unu la sută din densitatea atmosferei Pământului. Deci aceste dezacceleratoare au mai întâi viteze foarte mari, viteze supersonice, după care vehiculul trebuie încetinit la câteva sute de kilometri pe oră".

Coordonatorul proiectului, Mark Adler, este optimist că vehiculul spaţial către Marte va fi un succes: "Şeful mi-a spus că dacă treaba asta merge perfect, dacă face exact ce aşteptăm noi să facă, dacă nava zboară aşa cum vrem noi, dacă aduce informaţiile exact cum vrem noi, dacă toate camerele de filmat funcţionează, atunci primesc nota zece. Dar dacă întâmpinăm vreo defecţiune, vreo problemă, dacă vedem lucruri care ne pot ajuta, în aşa fel încât viitorul zbor să fie mai reuşit decât acesta, atunci primesc nota zece plus".

NASA intenţionează să efectueze mai multe teste de acest gen în atmosfera terestră, înainte de a trimite nava spre Marte.