Anii romantici

anii_romantici.jpg

Coperta cărţii "Anii romantici"

Cartea "Anii romantici", bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2014, intră în campania "Carte la RFI".

„Multă vreme n-am putut înţelege de ce un prozator şi-ar risipi forţele şi timpul într-un jurnal zilnic sau, la fel de rău, într-o carte de amintiri. Oricâte exemple celebre am avut la îndemână, ele nu mă clinteau din părerea mea. Şi, de fapt, tot asta gândesc şi azi, după ce, aproape contra voinţei mele, am scris această carte; şi nu exclud că aş mai putea scrie şi altele, în acelaşi gen.

Pentru mine, cartea aceasta reprezintă o victorie a vieţii contra imaginaţiei, a realităţii contra ficţiunii. Dar poate şi ce am scris aici este tot ficţiune, ficţiunea mea despre viaţa trăită sub semnul miracolului istoric şi al neliniştii că ne vom întoarce de unde scăpaserăm.” (Gabriela Adameşteanu)

Gabriela Adameşteanu s-a născut în 1942 la Târgu Ocna, într-o familie de intelectuali (Ion Adameşteanu, unul dintre creatorii şcolii româneşti de patologie medicală veterinară, şi arheologul italian Dinu Adameşteanu sunt unchii săi). Tatăl, profesor de istorie, i-a orientat interesul spre disciplinele umaniste. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română, Universitatea Bucureşti, în 1965. A fost redactor la Editura Enciclopedică (1965-1984) şi Editura de literatură Cartea Românească (1985-1989). A condus Revista 22, publicată de Grupul pentru Dialog Social, şi apoi suplimentul ei literar, Bucureştiul Cultural. A primit Premiul Hellman-Hammett pentru curaj în jurnalism atribuit de Human Rights Watch (2002) şi titlul „Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres” (2013). A fost writer-in-residence în Statele Unite şi Franţa şi invitată specială la festivalurile Les Belles  Etrangeres (Franţa) şi Literaturfestival (Germania). În 2006 a fost pe lista scurtă a Premiului Uniunii Latine, iar în 2007-2010, membră a juriului care acordă acest premiu. A fost vicepreşedintă (2000-2004) şi preşedintă (2004-2006) a Centrului PEN Român. Operele literare ale Gabrielei Adameşteanu au fost distinse cu numeroase premii şi au apărut în traducere la edituri prestigioase din mai multe ţări.

Adaugă un comentariu în modulul Facebook de mai jos şi ai şansa să câştigi cartea "Anii romantici".

Cel mai pertinent comentariu este premiat de luni pâna vineri, dar nu pot fi atribuite 2 premii aceluiaşi participant.

Campania "Carte la RFI" - click aici.

Câştigători:

Bitza St

Ema Georgiana

Călin Milica