(VIDEO) SpaceX prezintă un nou model de "taxi spaţial"

video_spacex_prezinta_un_nou_model_de_taxi_spatial.jpg

Capsula spaţială Dragon, de la SpaceX

NASA ar putea scăpa în curând de dependenţa de capsulele spaţiale ruseşti Soyuz. Un nou model de vehicul spaţial a fost prezentat publicului în Statele Unite. E vorba de o capsulă concepută de compania SpaceX, ce va putea fi folosită pe post de "taxi" de către echipajele care vor zbura spre Staţia Spaţială Internaţională.

Capsula Dragon V2 este o versiune îmbunătăţită a primei navete create de aceeaşi companie Space X. Are şapte locuri şi spre deosebire de predecesoarea sa, noua capsulă e capabilă să se conecteze autonom la Staţia Spaţială Internaţională.

În plus, la întoarcere, ea nu mai e nevoită să oprească în apă, ci poate ateriza în siguranţă pe pământ, fiind dotată cu motoare speciale şi picioare pentru aterizare.

"Versiunea a doua a navetei Dragon se poate conecta singură la Staţia Spaţială, fără să mai fie nevoie de braţul robotizat al Staţiei. Este un progres semnificativ. În plus, naveta îşi permite să piardă două motoare şi tot va ateriza în siguranţă", explică şeful companiei Tesla Motors, firmă ce produce maşini electrice, în acelaşi timp preşedinte al SpaceX, Elon Musk, la prezentarea noii navete Dragon.

Elon Musk nu ştie sigur dacă NASA va alege naveta Dragon pentru a transporta astronauţii pe Staţia Spaţială Internaţională. Nu de alta, dar există o concurenţă serioasă din partea gigantului Boeing, iar Agenţia Spaţială Americană nu-şi permite să le cumpere pe amândouă.

Deocamdată, NASA e nevoită să folosească navetele ruseşti pentru a-şi duce echipajele pe Staţia Spaţială Internaţională. Iar nota de plată nu e deloc neglijabilă: 60 de milioane de dolari pentru fiecare membru al echipajului!