FBI. O istorie secretă

O carte senzațională, în care jurnalistul Tim Weiner, laureat al Premiului Pulitzer, pune sub lupă o instituție emblematică a Americii – FBI, Biroul Federal de Investigații.

Autorul dezvăluie informații din mii de documente declasificate recent, inclusiv dosarele secrete ale lui J. Edgar Hoover și peste 200 de relatări ale unor foști și actuali agenți FBI. Figură centrală a cărții, Hoover a fost numit director al Biroului în 1924, la doar 29 de ani, și a rămas în funcție aproape jumătate de secol, până la moartea sa, în 1972. Metodele neortodoxe de investigație de care FBI-ul a abuzat, în numele securității naționale, în timpul mandatului său au făcut din J. Edgar Hoover un personaj controversat, un maestru al manipulării opiniei publice, obsedat de amenințarea comunistă. Însă operațiunile conduse de el au fost deseori de o inteligență și un curaj impresionante – de pildă, instalarea în fotoliul prezidențial al Republicii Dominicane a unui informator FBI sau infiltrarea unor spioni în cele mai înalte eșaloane ale conducerii chineze și sovietice.

Cartea lui Tim Weiner ne divulgă mai mult decât culisele luptei FBI împotriva infractorilor, spionilor și teroriștilor. Ne dezvăluie și o altă față a istoriei, prin portretele schițate unor personaje care au schimbat soarta întregii lumii, de la Martin Luther King la Barack Obama.

De același autor a mai apărut, la Editura Litera, CIA. O istorie secretă, carte publicată în 30 de țări și premiată, în 2007, cu National Book Award.

„O carte remarcabilă!“ – The New York Times

 

 

 

 

Adaugă un comentariu în modulul Facebook de mai jos şi ai şansa să câştigi cartea „FBI. O istorie secretă”.

Cel mai pertinent comentariu este premiat de luni pâna vineri, dar nu pot fi atribuite 2 premii aceluiaşi participant.

Câştigători:

Teca Andreea 

Călinescu Mioara