Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Connaisseur fara ifose | Cu bule - când și cum

sampanie-rusia-tw.png

Sursa imaginii: 
news.ro

Vinurile efervescente au o istorie de aproape 600 sute de ani, dar până în ultimii 40-50 consumul lor a fost rezervat în general bogaților și ocaziilor festive. Tehnologia modernă a făcut posibilă producerea de vinuri “cu bule” mult mai ieftine, în cantități mari. Iar marketingul a “democratizat” și el consumul de astfel de vinuri - băute ca atare sau în diferite combinații și cocktailuri. De ce n-am profita? 

Dar, înainte de asta, e bine să știm câteva lucruri.

După rolul festiv - includ aici și diminețile de vacanță! - principala funcționalitate a spumantelor este cea gastronomică. Și-atunci e bine de știut ce vei găsi în sticlă atunci când planifici o masă: cele mai seci spumante sunt cele numite Brut Nature, urmate în ordine crescătoare de Extra Brut, Brut (aici deja avem 12 gr de zaharuri / litru, ca să vă faceți o idee), apoi Extra Dry (sau Extra Sec), Sec, Demisec și Dulce. Un Sec (care conține până la 32 gr zaharuri / litru) ar fi echivalentul unui vin liniștit demidulce.

 

Toate emisiunile le puteți găsi la https://www.rfi.ro/tag/connaisseur-fara-ifose.

Emisiune sustinuta de Serve.

Sursa imaginii: Serve