Spionaj între miliardari: Prințul moștenitor saudit i-a piratat telefonul celui mai bogat om al planetei

Prinţul saudit Mohammed bin Salman este unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei

Prinţul saudit Mohammed bin Salman i-ar fi piratat telefonul lui Jeff Bezos, patronul Amazon şi al publicaţiei Washington Post, potrivit unor surse citate de The Guardian. Acțiunea ar putea avea legătură cu uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Totul s-ar fi întâmplat cu aproximativ cinci luni înainte ca Jamal Khashoggi, jurnalist Washington Post, să fie ucis. Mohammed bin Salman ar fi trimis de pe numărul său personal un mesaj criptat patronului Amazon, Jeff Bezos.

Mesajul conţinea un fişier malware care o dată ajuns în telefonul omului de afaceri american a început să adune date.

Mohammed bin Salman şi Jeff Bezos au avut un schimb de mesaje prin intermediul platformei Whatsapp pe 1 mai 2018, iar prinţul saudit ar fi trimis un fişier audio nesolicitat, potrivit surselor The Guardian. Conform aceloraşi surse, o cantitate uriaşă de date a fost extrasă din telefonul lui Bezos prin această metodă, însă nu au fost precizate ce fel de informaţii au fost sustrase şi cum au fost folosite ulterior.

Dezvăluirile făcute de The Guardian ridică o serie de noi întrebări referitoare la evenimentele ulterioare acestui moment. Cinci luni mai târziu, Jamal Khashoggi, jurnalist Washington Post şi un critic al guvernului saudit a fost ucis, iar nouă luni mai târziu publicaţia americană The National Enquirer a publicat detalii din viaţa privată a lui Jeff Bezos.

Averi uriașe, deținute de Bin Salman și Bezos

Numit șef al Curții Regale și ministru al Apărării la 30 de ani, în ianuarie 2015, Mohammad bin Salman deține o avere fabuloasă. Se estimează că familia sa are o avere care se apropie de 1000 de miliarde de euro. Bin Salman are cea mai scumpă casă din lume și plănuiește să cumpere echipa de fotbal Manchester United cu 3 miliarde de lire sterline.


Image source: 
Wikimedia

Jeff Bezos este cel mai bogat om de pe Pământ, cu o avere de 114 miliarde de dolari, potrivit Forbes. O mare parte a averii lui Bezos e legată de acțiunile companiei Amazon, care are ca principal obiect de activitate vânzarea de produse online.