Complicele malefic al lui Moș Crăciun: pisica Yule

complice_malefic_mos_craciun_pisica_yule.jpg

Pisica Yule îi înfulecă pe copiii leneși de Crăciun, potrivit folclorului islandez
Pisica Yule îi înfulecă pe copiii leneși de Crăciun, potrivit folclorului islandez

Moș Crăciun nu este doar un bătrânel burtos, cu barbă lungă și albă, care împarte generos cadouri copiilor. În unele culturi, el este însoțit de diverse personaje malefice, care bagă spaima în micuți, în seara de Ajun.

Dacă austriecii îl au pe Krampus, complicele cel rău al lui Moș Nicolae, care răpește copiii obraznici, pe care-i bate apoi cu nuiaua, islandezii au un personaj și mai malefic. E vorba de Jólakötturinn, cunoscută și ca pisica Yule, potrivit smithsonianmag.com.

Cele mai vechi mărturii scrise despre acest mit de Crăciun datează din secolul 19. Conform unei tradiții islandeze, dacă un copil și-a terminat până pe 25 decembrie treburile casnice date de părinți, va primi de la aceștia hăinuțe, de obicei ciorapi. Cine a fost leneș și nu a primit haine de Crăciun va primi vizita unei pisici monstruoase, botezate Yule.

Legenda spune că animalul gigantic pândește pe la casele oamenilor și se uită pe geam, să vadă dacă micuții au primit haine noi. Cei care au primit sunt lăsați în pace. Ceilalți sunt pedepsiți: mai întâi, pisica le mănâncă cina de Crăciun, după care îi înfulecă și pe copii.

Potrivit tradiției islandeze, stăpânii pisicii Yule sunt trolii Grýla și Leppalúði și cei 13 copii ai lor.

Această poveste din folclorul islandez îi poate inspira pe unii copii să fie generoși de Crăciun și să le doneze hăinuțe micuților mai săraci, pentru a le oferi protecție împotriva monstruoasei pisici Yule.