Observaţii culinare şi filologice: salata de boeuf

rodica_zafiu.jpg

Rodica Zafiu
Rodica Zafiu
Image source: 
Gandul.info

Denumirea banalului fel de mîncare caracteristic meselor de sărbători cuprinde în sine mai multe curiozităţi filologice: e un hibrid româno-francez, netransparent, dar riscînd să intre în contradicţie cu realitatea la o încercare de traducere (căci, aşa cum nu obosesc să repete distribuitorii de reţete, de cele mai multe ori preparatul nici măcar nu conţine boeuf, respectiv carne de vită).

Nu e rar ca domeniul culinar să producă tot felul de ciudăţenii, cuvinte şi formule ale căror evoluţii sînt greu de reconstituit, pentru că depind de o istorie cotidiană adesea neconsemnată de naraţiunea majoră, oficială: au fost introduse în circulaţie de moda vremii, de ideile vreunui bucătar celebru, de prezenţa în almanahuri, calendare sau cărţi de bucate.

Locul comun al mitologiei populare (reflectat de frecvenţa afirmaţiilor în internet) este că salata de boeuf ar fi „un fel tradiţional românesc“; afirmaţie contrazisă imediat de precizările despre cvasiidentitatea sa cu salata rusească, a cărei origine pare a fi destul de clară şi bine plasată în timp. Ni se dovedeşte astfel, încă o dată, relativitatea noţiunilor de specificitate şi tradiţie: în măsura în care înseamnă, în familie, „preparat de bunica“, tradiţional poate caracteriza chiar mode nu mai vechi de o jumătate de secol. Articolul consacrat de Wikipedia salatei de boeuf ilustrează chiar acest paradox al unei „tradiţii“ recente şi de împrumut: „este un fel de mîncare tradițional românesc derivat din salata rusească, numită și Olivier. Este un fel de mîncare care acompaniază mesele românilor în ocazii festive“. Dincolo de micile variaţii, se recunoaşte în genere identitatea salatei de boeuf cu preparatul culinar care în alte limbi şi culturi este numit salată Olivier (după numele bucătarului belgian care a inventat-o, pe la 1860, într-un celebru restaurant din Moscova) sau salată rusească: în engleză Olivier salad, în franceză salade russe, în italiană insalata russa etc. Formula salade de boeuf există în franceză, dar felurile de mîncare pe care le desemnează sînt diferite. 

Citeşte tot articolul pe Dilema Veche