Pagina de istorie: Cine a fost adevăratul Moș Nicolae?

sf_nicolae.jpg

Statuie a Sfântului Nicolae, la Lecco, Italia
Image source: 
pixabay.com

Milioane de copii îl așteaptă, în această seară, pe Moș Nicolae să le umple ghetuțele cu dulciuri, fructe și, poate chiar cu jucării. Însă Moș Nicolae nu este doar o legendă. El a fost un personaj real, despre care vă invităm să aflați mai multe din Pagina de istorie de astăzi.

Legenda spune că, în fiecare an, Moş Nicolae vine pe furiş în casele oamenilor, nevăzut, şi lasă cadouri în ghetuţele copiilor cuminţi, uneori şi în cele ale adulților. Însă legenda Moșului Nicolae este inspirată din viața și faptele unui personaj real. Este vorba despre Sfântul Nicolae, care s-a născut în anul 270 în cetatea Patara din Asia Mică, în prezent Turcia. Nicolae a locuit în oraşul Myra, aflat tot pe actualul teritoriu al Turciei, unde a fost episcop.

După ce părinţii săi au murit, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, apoi a plecat la Ierusalim ca prelat.

Există multe povestiri despre faptele lui Nicolae după ce acesta a ajuns preot. Potrivit unei legende, el ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite. El a lăsat câte un săculeţ plin cu aur la poarta casei lor, astfel încât fiecare fată să aibă o zestre şi să se poată mărita. Când a venit rândul ultimei fete, tatăl ei a vrut să vadă cine le aducea săculeţele cu aur şi a stat, într-o noapte, de pază. Atunci, Nicolae a lăsat săculeţul pe hornul casei, într-o şosetă care era pusă la uscat şi astfel a apărut tradiţia cadourilor puse în șosete agățate de șemineu sau în pantofi. Cei trei săculeţi cu aur au devenit simbolul Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur, care apar și în iconografie.

Nicolae ar fi venit şi în ajutorul marinarilor şi călătorilor, de aceea, pe lângă protectorul copiilor, Sfântul Nicolae mai este considerat și protectorul călătorilor.

Osemintele Sfântului Nicolae se află într-o criptă din Bari, Italia. Rămășițele pământești ale Sfântului Nicolae, cel care a inspirat legenda Moșului Nicolae, au fost duse acolo în anul 343.

O altă variantă cu privire la identitatea și metamorfoza Sfântului Nicolae este cea că, după creștinarea slavilor, cultul sfântului Nicolae l-ar fi înlocuit pe cel al zeului Mikula, zeul agriculturii.

Toate elementele biografice ale Sfântului Nicolae sunt târzii și îndoielnice, spun istoricii, care, însă, nu pot pune stavilă perpetuării legendelor legate de sfântul metamorfozat în Moș Nicolae.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 5 decembrie 2017
691

Facebook comments