Încă o actriţă celebră ne părăseşte: Cristina Stamate a murit la 71 de ani

inca_actrita_celebra_paraseste_cristina_stamate_murit.jpg

Cristina Stamate s-a stins din viaţă
Cristina Stamate s-a stins din viaţă

Actriţa Cristina Stamate a murit luni dimineaţă. Artista în vârstă de 71 de ani era internată la Spitalul Floreasca din Capitală.

Actriţa Cristina Stamate avea mai multe afecţiuni şi era internată la Secţia de terapie intensivă a Spitalului Floreasca. Ea fusese operată pe cord deschis la Spitalul Sanador la începutul anului 2015.

Artista a jucat în sute de spectacole de revistă, a scris o carte şi a fost profesoară de teatru pentru copii.

Cristina Stamate s-a născut pe 8 februarie 1946, la Bucureşti. Şi-ar fi dorit să devină avocat, dar a fost îndrumată către actorie. A intrat la Institutul de Artă Teatrală ṣi Cinematografică la vârsta de 17 ani. A absolvit în 1967 ṣi după un stagiu de doi ani la Teatrul din Arad, a venit la Bucureṣti, la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”.

Actriţa Cristina Stamate şi-a pus în valoare pe scenă simţul umorului, ironia şi autoironia. “Eu cred că viaţa e foarte comică. Te apucă şi râsul când vezi ce se întâmplă în jur. E plină de umor, e un joc de-a râsul-plânsul, din care eu găsesc mai ales motivele de râs. Eu cred, de altfel, că umorul ne e specific nouă, ca neam. Avem mişto-ul în sânge. Atu-ul meu este că eu am umor şi în viaţa de zi cu zi, nu doar pe scenă. Oricât de neagră ar fi viaţa, tot găsesc de ce să fac haz. N-aş suporta să mă afişez în faţa altora deprimată şi plângăcioasă. E sub demnitatea mea. Asta e diferenţa între englezi, să zicem şi români. Englezii se salută cu "Ce mai faci?". "Bine!", românii cu "Ce mai faci?". "Păi, uite, mi s-a spart ţeava de la bucătărie, m-a înşelat bărbatul, am uitat mâncarea pe foc!", declara Cristina Stamate în Formula As.

Actriţa a jucat la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” în foarte multe spectacole, printre care "Vivat Revista", "Hohote în Herăstrău", "Vara nu-i ca iarna", "Arca lui Nae şi Vasile", "Bufonii regelui", "Dai un ban, dar face", "Idolii femeilor", "Te aştept diseară pe Lipscani", "Ura... şi la gară" şi "Scandal în paradis".

Actriţa a jucat şi în "Secretul lui Bachus", o comedie din 1984, regizată de Geo Saizescu.

Cristina Stamate spunea în interviuri că modelele ei au fost actriţele Liliana Tomescu şi Whoopi Goldberg. Iubea opera rock şi-i plăcea Pink Floyd.

Cristina Stamate era prietenă cu Stela Popescu, decedată şi ea săptămâna trecută.