Pagina de istorie: Emile Zola, prea liberal pentru vremea sa

emile_zola.jpg

Image source: 
Public domain

Acum 115 ani se stingea din viaţă romancierul şi jurnalistul francez Emil Zola, intoxicat cu monoxid de carbon de la soba din camera în care dormea. Au existat voci care au susţinut că Zola ar fi fost asasinat pentru părerile sale prea liberale. Aflaţi mai multe despre cariera de jurnalist a lui Zola, dar şi despre părerile sale controversate, din rubrica Pagina de istorie.

Pe 29 septembrie 1902, Émile Édouard Charles Antoine Zola s-a stins din viaţă, intoxicat cu monoxid de carbon, pentru că soba din camera în care dormea avea coșul de fum blocat. Inamicii săi au fost acuzați de omor, dar nu s-au găsit dovezi concrete în acest sens. Scriitorul, personalitate controversată în Franţa acelui secol, reprezentant al școlii naturaliste, a fost un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al Franței. Cariera sa de scriitor a mers mână în mână cu cea de jurnalist. De alfel, Zola îndemna scriitorii tineri ai vremii să îşi încerce mai întâi mâna în presă, înainte să publice cărţi. Zola a lucrat, timp de patru ani, la departamentul de publicitate al Librăriei La Hachette.

Începând cu 1863, Zola colaborează la rubricile de critică literară și artistică ale diferitelor ziare. Cotidienele îi îngăduie tânărului autor să își publice textele rapid și astfel să demonstreze publicului larg calitățile de scriitor. Emile Zola a publicat câteva sute de articole în reviste și ziare precum: L'Événement și L'Événement Illustré, La Cloche, Le Figaro, Le Voltaire, Le Sémaphore de Marseille și Le Bien public din Dijon.

Zola și-a riscat cariera, libertatea și chiar viața pe 13 ianuarie 1898 când manifestul său J'acusse (Acuz!) a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian L'Aurore, condus de Ernest Vaughan și Georges Clemenceau. Articolul, formulat ca o scrisoare deschisă către președintele republicii Félix Faure, acuza guvernul francez de antisemitism și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu Alfred Dreyfus, încarcerat pentru spionaj.

Zola a fost judecat pentru calomnie și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa plecând în Anglia. Datorită scriitorului, Afacerea Dreyfus a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, care a împărțit societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și dreyfusarzii - liberali și reformiști.

În afară de critică, Zola publică în presă sute de povestiri precum și toate romanele sale sub formă de foileton.

Emile Zola fost înmormântat inițial la Cimitirul Montmartre din Paris. Însă, la aproape șase ani de la moartea sa, în 4 iunie 1908, rămășițele sale au fost mutate în clădirea Panthéonului, unde a fost aşezat, cu onoruri de stat, lângă Victor Hugo.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 29 septembrie 2017
815

Facebook comments