Pagina de istorie: Prima congregaţie catolică românească o celebrează pe Sfânta Maria

surori_mai_bune.jpg

Congregația Surorilor Maicii Domnului a fost creată de mitropolitul Blajului, Vasile Suciu, în anul 1921
Image source: 
eparhiaclujgherla.ro

Data de 8 septembrie reprezintă sărbătoarea primei congregații călugărești catolice create de un român. Congregația Surorilor Maicii Domnului a fost creată de mitropolitul Blajului, Vasile Suciu, în anul 1921, pentru a avea grijă de orfanii din Primul Război Mondial. Interzisă de comuniști în anul 1948, congregația a renăscut în anul 1989.

Prima congregație călugărească catolică creată de un român a fost înființată pentru a alina suferințele orfanilor din Primul Război Mondial. Mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Vasile Suciu, a decis crearea unei congregații de călugărițe care să aibă grijă de acești copii. Mitropolitul Vasile Suciu a dorit ca noua congregație să funcționeze după modelul ordinelor apostolice catolice din Occident. Prima mănăstire a Congregației Surorilor Maicii Domnului a fost creată la Blaj, spune sora Letiția, reprezentanta congregației.

Le-a fost, la început, cumplit de greu. După aceea, Mitropolia a cumpărat un pământ în apropierea Blajului şi toţi copiii au fost transferaţi acolo. Practic, primele surori au fost şi novice şi surori-mame pentru aceşti copii, să zicem. Au auvut şansa deosebită să se găsească şi o persoană bine formată care să pună pe picioare congregaţia. Este vorba despre prima maică superioară a Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului, sora Febronia”, povestește sora Letiţia.

În perioada interbelică, congregația greco-catolică românească s-a extins și a creat numeroase orfelinate, grădinițe, licee și internate. Clujul a devenit unul dintre cele mai importante centre ale Surorilor Maicii Domnului, unde călugărițele au creat Liceul Sfânta Maria și Institutul Sfânta Tereza. Însă activitatea Congregației Surorilor Maicii Domnului a fost interzisă de comuniști în anul 1948. Zeci de călugărițe au fost arestate și au trecut prin temnițele bolșevice. Altele au fost deportate.

Călugărițele au trăit dispersate până în anul 1989, când Congregația a fost reînființată. Centrul acesteia a fost mutat la Cluj, iar în fiecare an, de 8 septembrie, clujenii participă la o procesiune care pornește din centrul orașului și merge până la mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului de la marginea orașului, în semn de omagiu pentru sacrificiul celor care au trecut prin închisorile comuniste și pentru munca celor care, în grădinițe, școli, universități, orfelinate sau spitale continuă misiunea congregației întemeiate în 1921.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 8 septembrie 2017
642

Facebook comments