Pagina de istorie: Un an de la încetarea din viață a Reginei Ana

regina_ana.jpg

Image source: 
romaniaregala.ro

Astăzi se împlineşte un an de când Regina Ana a României a plecat dintre noi. A fost înmormântată pe 13 august 2016, la Curtea de Argeş, acolo unde îşi dorm somnul de veci primii regi ai României. Cine a fost Regina Ana aflaţi din Pagina de istorie.

Regina Ana s-a născut la 18 septembrie 1923 la Paris, ca Principesă de Bourbon. Părinții Reginei Ana au fost Principele René de Bourbon și Principesa Margareta a Danemarcei. De fapt, Regina Ana avea, printre strămoşii săi atât Familia Regală de Bourbon, cât și Familia Regală de Orléans, aflate într-o acerbă rivalitate istorică.

Regina a primit șase prenume la botez, pentru a fi mulțumite toate mătușile regale: Anne, Antoinette, Françoise, Charlotte, Zita şi Marguerite.

Încă din fragedă copilărie, principesa Ana, cea care urma să devină soţia Regelui Mihai, în 1948, a iubit mersul pe bicicletă și pescuitul. La vârsta de doisprezece ani, Principesa Ana a urmat la Paris, cu mare plăcere, cursuri de scrimă, iar de la 16 la 18 ani, a urmat o şcoală de Arte Frumoase la New York şi, în paralel, a lucrat la magazinul universal Macy’s, pentru a-şi câştiga existența. Regina a urmat la New York în anii 1941 și 1942 cursurile Parson Schol of Art, unde a studiat ştiinţa promovării comerciale. La New York, viitoarea Regină Ana a mai lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Bloomingdale’s, pentru a-şi completa veniturile. La 19 ani, Principesa Ana a cerut permisiunea mamei sale să se înroleze în războiul antinazist. Mama și-a dat acordul. Tatăl Anei, Principele René, și frații ei, Principii Jacques, Michel și André, erau deja înrolați și luptau în diverse unități militare franceze. Ana a mers pe frontul african, apoi european şi în fine german, în cadrul Armatei Franceze. La 22 de ani, în vara anului 1945, Regina Ana s-a întors la viaţa civilă, decorată cu Crucea de Război a Republicii Franceze şi avansată la gradul de locotenent în Armata Franței.

Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai la Londra, la nunta celei care avea să devină Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh. Nunta Principesei Ana de Bourbon-Parma cu Regele Mihai I al României a avut loc în exil, la Atena, în ziua de 10 iunie 1948. Regina Ana a fost căsătorită cu Regele Mihai I al României timp de 68 de ani. Cea mai mare parte e vieţii lor din exil şi-au petrecut-o la Versoix, în Elveţia. Exilul Regelui și Reginei a durat aproape cinci decenii, din ianuarie 1948 până în februarie 1997.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 1 august 2017
675

Facebook comments