Juriul tinerilor francofoni a apreciat la TIFF "Efectul acvatic"

tiff.jpg

TIFF 2017 la final
Image source: 
Nicu Cherciu, tiff.ro

Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi-a desemnat câştigătorii, în acest sfârşit de săptămână. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, i-a fost acordat lungmetrajului Familia mea fericită/ My Happy Family, un film georgian, a cărui imagine a fost semnată de Tudor Panduru.

Gala de premiere a TIFF a avut loc, aproape ca în fiecare an, în sala Teatrului Naţional din Cluj, acolo unde peste 800 de cineaşti s-au strâns la festivitatea de final a festivalului. Anul acesta, juriul competiţiei TIFF a fost compus din actriţa Clotilde Courau (Prinţesă de Veneţia şi Piemont), producătoarea Elizabeth Karlsen, criticul de film Geoff Andrew şi regizorul Marian Crişan.

Acest juriu a acordat 17 premii, în competiţia principală, iar alte 10 premii au fost acordate în cadrul secţiunilor speciale ale programelor TIFF.

Anul acesta, premiul pentru întreaga carieră a fost acordat actriţei românce Violeta Andrei, dar şi actorului francez Alain Delon, care a spus, în conferinţa de presă că preferă TIFF-ul, în locul Festivalului de la Cannes.

“Cannes a devenit un festival de publicitate, un festival de show, un festival mult mai american decât francez”, a declarant la Cluj actorul Alain Delon.

Premiul de excelenţă, din acest an, a fost acordat actriţei Tora Vasilescu, iar premiul pentru cea mai bună regie a revenit filmului Piatră pe inimă, o poveste care a primit şi Premiul Publicului.

Nu în ultimul rând, TV5MONDE, RFI România şi Institutul Francez au acordat Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, lungmetrajului Efectul acvatic, care a surprins prin scenariul său original. Anul acesta, juriul a fost format din studenţi francezi care învaţă la Cluj medicina, spune Ioana Costaş, responsabil pentru cooperarea educativă şi universitară, din cadrul Institutului Francez.

“Ideea noastră a fost ca anul acesta să valorizăm comunitatea franceză a studenţilor la medicină din Cluj. Anii trecuţi am avut un juriu format din tineri francofoni stabiliţi la Cluj, era un juriu mixt din ţări diferite, dar anul acesta am privilegiat comunitatea studenţilor francezi din Cluj, fie că sunt la Medicină Generală, fie la Medicină Veterinară”, a spus Ioana Costaş.

Juraţii francezi au spus că experienţa de a juriza filme la TIFF a fost una deosebită.

“Sunt în anul trei la Medicină Veterinară aici şi m-am înscris ca să particip în juriul TIFF pentru că sunt pasionată de cinema, a spus Camille, membră a juriului. Mă cheamă Mathias şi sunt din Marsilia, sunt în anul IV la Medicină Generală. Şi eu m-am înscris să fiu în juriu pentru experienţa de a vedea filme pe care nu le-am mai văzut şi pentru a-mi putea exprima spiritul critic, să vorbesc cu toate lumea şi să schimbăm idei despre ceea ce ne-a plăcut”, au spus studenţii francezi.

Este al treilea an consecutiv când TV5MONDE, RFI România şi Intitutul Francez acordă un premiu în cadrul TIFF.