Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulia Popovici: Revenirea la legea de funcţionare din 2005 va limita cinematografia din România

Jurnalista publicaţiei “Observator cultural” şi fost consilier al ministrului culturii,  Iulia Popovici, consideră că  reîntoarcerea la legea din 2005 va afecta grav  viitorul cinema-ului românesc, unul dintre cele mai populare şi lăudate produse de export ale ţării.

Mai mulţi cineaşti români au protestat marţi în Bucureşti, în faţa Parlamentului împotriva deciziei de întoarcere la o lege din 2005, despre care afirmă că ar pune piedici dezvoltării cinematografiei.

Două scrisori deschise semnate de nume importante din industrie au fost trimise deja pentru a atrage atenţia Camerei Deputaţilor să nu schimbe ordonanţa adoptată de guvernul Cioloş, care potrivit realizatorilor de film asigura o mai bună funcţionare a acestui domeniu.

Jurnalista publicaţiei “Observator cultural” şi fost consilier al ministrului culturii,  Iulia Popovici, consideră că  reîntoarcerea la legea din 2005 va afecta grav  viitorul cinema-ului românesc, unul dintre cele mai populare şi lăudate produse de export ale ţării.

Ea a mai spus că istoria cinematografiei româneşti este în grija unor oameni prost plătiţi şi care nu vor beneficia de majorări salariale. In aceste condiţii, atrage atenţia Iulia Popovici, decizia Parlamentului va limita posibilităţile cineaştilor români.

Ordonanţa de Urgenţă 91/2016, adoptată în noiembrie 2016 de Guvernul Cioloş la iniţiativa Ministrului Culturii de atunci, Corina Şuteu, a fost redactată în urma unor lungi consultări cu unele dintre cele mai cunoscute nume ale industriei cinematografice din România, precum Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu şi Florin Mihăilescu. O echipă a Ministerului a derulat o lungă perioadă de consultări atât cu zeci de nume din breaslă, cât şi cu reprezentanţi ai industriei din restul Europei, România fiind una din ultimele ţări europene în care coproducţiile sunt rareori încurajate prin suport financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Regizorii Radu Jude, Tudor Giurgiu, Bogdan Mirică, Tudor Cristian Jurgiu, Stere Gulea,Adrian Sitaru, Paul Negoescu, Radu Muntean, Cristi Iftime, Emanuel Pârvu, Adina Pintilie, Alexandru Solomon, Monica Lăzurean-Gorgan, Iulia Rugină au semnat deja această scrisoare deschisă, lor adăugându-li-se alte nume importante din industria de film din România.

Regizorul Tudor Giurgiu a declarat marţi, la Parlament, că a venit să protesteze faţă de posibila respingere în plenul Camerei Deputaţilor a OUG nr.91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia, acesta fiind nemulţumit de faptul că membrii Comisiei de cultură au dat un raport de respingere, fără niciun fel de consultare a celor din breaslă, ceea ce i se pare „o practică total aberantă”.

 

 
Interviu cu Iulia Popovici