Cum arată un miliard de dolari? Expoziție de artă contemporană la Chișinău

esanu.jpg

Artistul Ștefan Eșanu în timpul vernisajului expoziției "La datorie"
Image source: 
RFI/Valeria Vițu

La Chișinău a fost inaugurată, joi, 16 februarie 2017, expoziția de arta contemporană "La Datorie". Aici, veți găsi o instalație din două piese care se completează semantic și vizual prin care puteți vedea ce înseamnă în realitate un miliard de dolari și cum cetățenii de rând înțeleg ce înseamnă pentru ei o datorie. „La Datorie” este un proiect ce își propune să dea o formă foarte concretă unui eveniment pe cât de grav pentru economia Republicii Moldova, pe atât de abstract în mințile noastre, spun organizatorii. Cei care doresc să afle cum arată ”un miliard de dolari” pot merge la Biblioteca Municipală ”B.P. Hașdeu”.

”Un motiv serios pentru care am avut inspirația să creez această instalație este faptul că, am observat că în societate această cifră de un miliard de dolari este foarte abstractă. Fiecare percepe diferit această cifră, dar nu în contururile pe care le poți vedea aici. Sunt sigur că majoritatea nu-și imaginează că este atât de mult. Este enorm. Din acest considerent am zis că mă apuc să fac această instalație ca oamenii, dar în primul rând eu să o văd cu ochii mei”, ne spune într-un interviu la RFI, artistul moldovean, Ștefan Eșanu.

”În primul rând, nu este vorba doar de un miliard de dolari. Este vorba de o datorie. Aici avem o intersectare a celor sensuri a cuvântului datorie – datoria față de țară și datoria financiară. Este un caz interesant, anume situația care s-a creat în jurul dispariției unui miliard de dolari din sistemul bancar a făcut să coincidă cele două sensuri ale cuvântului datorie. Al doilea moment este că am realizat o instalație din două piese. Una este o reproducere pe bune, dimensiuni naturale a ceea ce înseamnă un miliard de dolari. Este o simulare, evident. Nu este un miliard de dolari, dar ca volum este asta. De asemenea, au fost realizate mai multe interviuri cu cetățeni de diferite vârste, care se expun asupra  a ceea ce înseamnă, în viziunea lor, o datorie financiară, ce sentimente trăiesc cetățenii când simt că au o datorie bănească, dar și ce simt oamenii când au o datorie față de țară”, continuă autorul expoziției de la Chișinău.

”Oamenii vin, se minunează de ceea ce văd. Am avut mai multe idei cum să prezentăm această expoziție. Doar să reproduci miliardul nu este suficient. Ar fi fost un pic banal. Am găsit acest context de datorie, această idee în jurul căreia am construit mesajul”.

”Este un mesaj pentru toți. Pentru cetățeni. Autoritățile tot sunt cetățeni. Bănuiesc că poate nu întotdeauna ei își verbalizează cumva sentimentele pentru că statutul lor nu le permite acest lucru. Sunt sigur că ei simt același lucru ca și acești cetățeni pe care i-am intervievat. Mesajul meu este să vină să vadă miliardul, dacă le este interesant. Nu este obligatoriu, dar ar fi o chestie”, consideră Ștefan Eșanu.

Expoziția va fi deschisă până pe 28 februarie.”Aici, vizitatorii pot vedea zece paleți cu hârtii în volum de 11 metri cubi ceea ce ar înseamna un miliard de dolari în bancnote de o sută. Ceea ce vedeți aici este o instalație. Așa cum știm sculptură, pictură, așa avem și genul de artă care se numește instalație”, ne explică artistul.

L-am întrebat pe Ștefan Eșanu ce se va întâmpla cu miliardul expus, după încheierea expoziției.”Se pare că vom anunța un concurs de idei să vedem ce facem cu aceste bancnote”.”Acest proiect îl macin de vreun an de zile, dar mi-a luat mai bine de o lună să-l materializez, până am găsit sponsori și grupul de inițiativă UnArtOraș care m-a ajutat să realizez acest proiect”, susține Ștefan Eșanu.

Expoziția "La Datorie" a fost lansată cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Artistul Ștefan Eșanu intervievat de Valeria Vițu
1929

Facebook comments