Accent pe istorie: Teddy Roosevelt și Teddy bear

theodore_roosevelt_teddy_bear.jpg

Caricatura publicată în anul 1902 în ziarul Washington Post, care l-a inspirat pe creatorul celebrului Teddy bear
Image source: 
wikipedia.org

Astăzi la Accent pe istorie ascultați o poveste din seria micilor istorii, despre apariția pe data de 15 februarie 1903 a ultra-cunoscutului și simpaticului Teddy bear și despre legătura acestuia cu ultra-cunoscutul și impunătorul președinte american Theodore Roosevelt.

Care credeți că este legătura dintre clasicul ursuleț de pluș și președintele american Theodore (Teddy) Roosevelt? Cel mai probabil primul nu ar fi existat fără cel de-al doilea…

Președintele Theodore Roosevelt, cunosut și sub apelativul Teddy Roosevelt era un împătimit al vânătorii, activitate pe care o practica ori de câte ori avea ocazia. Una dintre ocazii s-a ivit în toamna anului 1902, când guvernatorul statului Mississippi a organizat o partidă de vânătoare în cinstea președintelui. O scenă aparte din cadrul acelui eveniment a rămas în istorie. Ghizii care coordonau vânătoarea, alături de alte persoane care îl însoțeau pe președinte au prins un urs negru, l-au imobilizat și l-au legat de un copac, pregătind astfel prada pentru Roosevelt. Când a ajuns la locul cu pricina, însă, președintele a surprins audiența –și probabil și istoria- prin reacția sa. Acesta a refuzat să împuște ursul, susținând că ar fi un act lipsit de fair-play să vâneze un animal deja imobilizat și aflat în suferință.

Episodul a fost sursa de inspirație perfectă pentru o caricatură apărută în The Washington Post, pe 16 noiembrie 1902: desenul, realizat de Clifford Berryman, ilustra exact scena de la vânătoare și îl înfățișa pe ursul negru mai mic și cu trăsături mai gingașe și mai drăgălașe pentru a sublinia cumva faptul că în spatele caracterului dur al președintelui Theodore Roosevelt există și un om sensibil.

Ziarul a ajuns și în mâinile lui Morris Michtom, un imigrant rus, evreu, care în timpul zilei se ocupa de propriul magazin de dulciuri, iar noaptea făcea jucării de pluș, ajutat de soția sa, Rose. Caricatura din The Washington Post cu președintele Roosevelt și cu ursul i-a dat lui Michtom ideea de a confecționa o jucărie din pluș care să întruchipeze un ursuleț.

Creația a ajuns direct la Casa Albă însoțită de cererea lui Morris Michtom către președintele Roosevelt de a-i acorda permisiunea să-i folosească porecla prezidențială –Teddy- pentru a boteza noua jucărie de pluș. Președintele a fost de acord.

În scurt timp, pe 15 februarie 1903, în vitrina magazinului domnului Michtom din New York au apărut doi ursuleți de pluș, prezentați cu descrierea Teddy bears. Succesul comercial al jucăriei a fost impresionant, iar soții Michtom au pus bazele unei fabrici de păpuși (Ideal Novelty and Toy Co.), care, după moartea proprietarului, a devenit cea mai mare companie de acest tip din Statele Unite ale Americii.

Desigur, ulterior, numeroși producători de jucării au început să fabrice celebrii ursuleți Teddy, care între timp au devenit un adevărat simbol universal al copilăriei.

Nu uitați, istoria continuă și uneori se mai și joacă…

 

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Rubrica Accent pe Istorie din 15 februarie 2017