Accent pe istorie: 14 februarie 1888 -Din dragoste pentru muzică: Ateneul Român

ateneu_concursul_enescu.jpg

Ateneul Român, Sala Mare
Image source: 
OMA VISION

Astăzi lăsăm accentul să cadă pe Ateneul Român, inaugurat pe 14 februarie, cu 129 ani în urmă.

Clădirea Ateneului Român, situată pe Calea Victoriei, în Piața George Enescu, a fost construită între anii 1886 și 1888, pe fundațiile deja existente din Grădina Episcopiei realizate pentru ridicarea unui circ, de unde provine, de altfel, și forma circulară a construcției.

Charles Garnier, autorul Operei Garnier din Paris, l-a recomandat pe  arhitectul francez Albert Galleron pentru a proiecta clădirea. Înainte de aceasta, Alexandru Odobescu a  pus la punct toate studiile științifice necesare, care, ulterior, au fost revizuite și completate de o echipă de specialiști români printre care s-au aflat și Ion Mincu, Grigore Cerkez și Ion Socolescu.

A rezultat o construcție spectaculoasă, cu aspectul unui templu grecesc, cu șase coloane frontale și două laterale, dominate de o impresionantă cupolă. Holul de marmură de la intrare cuprinde 12 coloane dorice care susțin sala de concert, la care se ajunge pe patru scări în spirală, construite tot din marmură (de Carrara), cu balcoane la etajul intermediar.

Cele aproape 1000 de locuri din sala de concerte sunt aranjate sub forma vechilor amfiteatre greco-romane, astfel încât vizibilitatea și sunetul să fie perfecte din orice loc. De altfel, se pare că acustica remarcabilă, datorată cupolei imense, a calificat sala Ateneului Român printre cele mai reușite construcții de acest gen din întrega lume.

De altfel, pe interiorul cupolei găsim și o frescă impresionantă care evocă istoria poporului român în 25 de episoade reprezentative și se întinde pe o  lățime de 3 metri și pe o lungime de 70 de metri. Realizarea operei de artă i-a revenit pictorului Costin Petrescu, care a lucrat cinci ani la desăvârșirea acesteia. Printre scenele istorice surprinse în frescă sunt și următoarele: Împăratul Traian intră în Dacia, Formarea poporului daco-roman, Statul administrativ - împărțirea dregătoriilor, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Începuturile culturii românești, Anul 1848 în Principate, Anul 1859 - Unirea Principatelor, Carol I- Războiul de Independență, Războiul întregirii naționale 1916-1918, și Epoca de consolidare.

În anul 1939, cu ajutorul material al lui George Enescu, în Ateneu a fost instalată o orgă de concert, iar după bombardamentele din 1944 clădirea a trecut printr-o serie de îmbunătățiri tehnice, pentru ca în anii 1966-1967  să fie supusă unor modificări și modernizări consistente.

Construcția Ateneului Român a fost asigurată parțial din banii obținuți printr-o subscripție publică. În cadrul organizării unei loterii naționale (500.000 de bilete în valoare de un leu), Constantin Esarcu, fondatorul Societății Ateneul Român, li s-a adresat cetățenilor prin celebrul slogan Dați un leu pentru Ateneu!

Ateneul Român,  înscris din 2004 în Lista Monumentelor Istorice, este sediul  Filarmonicii George Enescu și găzduiește cunoscutele Festivaluri Internaționale George Enescu.

Până la următorul concert, nu uitați, istoria continuă…

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Rubrica Accent pe Istorie din 14 februarie 2017