”Basme și istorie” – despre monumentele Franței

conciergerie.png

Palatul Conciergerie de pe Île de la Cité, Paris
Sursa imaginii: 
AP via rfi.fr

În Franța, sărbătorile de iarnă sunt o oportunitate de a descoperi monumentele naționale într-un mod aparte. 42 de situri istorice din toată țara vor găzdui spectacole artistice pentru toate vârstele, până pe 2 ianuarie, în cadrul proiectului ”Basme și istorie”. Palatul Conciergerie, primul palat regal al Franței, situat pe Île de la Cité, în inima Parisului, găzduiește un teatru... de umbre și păpuși.

Un băiețel, niște copaci și un delfin… Aceste siluete fragile se plimbă pe pereții clădirii Conciergerie, fostă reședință regală și fostă închisoare. Grupul Vise în Mișcare realizează spectacolul de teatru cu umbre și păpuși pe pietrele din secolul al XIV-lea. Clarisse Toulan și Louise Didon dau viață personajelor.

“Tema spectacolului este identitatea și alteritatea: Un copilaș s-a născut pe o insulă. La început insula e foarte mică, nu există nicio formă de viață pe ea, este virgină, ca și el. La sfârșitul călătoriei, când se întoarce pe insula sa, ne dăm seama că întâlnirea cu ceilalți ne permite să ne maturizăm și să ne schimbăm», spune Clarisse Toulan, fondatoarea grupului Vise în Mișcare.

Louise Didon, care se ocupă de sunet și de muzică, insistă asupra caracterului excepțional al locului: "Pentru muzică, ne-am folosit de acustica clădirii, am compus o piesă special pentru aceste ziduri, pentru că au o acustică genială."

Pentru Héloïse Ji-Lazzarini, responsabilă de acțiuni educative, în acest mod este prezentată o altă viziune a clădirii Conciergerie: „Încercăm să suprindem forme poetice, într-o atmosferă ușor magică, care ne permite să descoperim acest monument într-un mod diferit, mai sensibil.”

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de rfi.fr