Caligrafia arabă a fost inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO

unesco_caligrafie1.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter / UNESCO

Caligrafia arabă a fost inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO, un statut prin care această practică străveche, astăzi amenințată de evoluțiile tehnologice, va putea fi păstrată și transmisă viitoarelor generații, screi AFP.

Proiectul a fost susținut de 16 țări, în frunte cu Arabia Saudită, unde islamul este religia dominantă.

Unesco a anunțat decizia printr-o postare pe Twitter.

Ministrul Culturii din Arabia Saudită, Badr ben Abdallah ben Farhane, se mândrește cu această decizie, care “va contribui la dezvoltarea acestei moșteniri culturale”.

“Caligrafia arabă este acea practică artistică prin care armonia, grația și frumosul sunt transpuse într-o manieră fluidă prin scrisul de mână în limba arabă”, descrie ONU.

“A fost tot timpul simbolul lumii arabo-musulmane”, a declarat pentru AFP Abdelmajid Mahboub, cadru al Societății de conservare a istoriei saudite, ONG care investește în acest proiect.

Însă “mulți oameni nu mai scriu de mână din cauza progresului tehnologic”, iar numărul artiștilor specializați în caligrafia arabă scade considerabil, a spus cu regret acesta.

Această inițiativă, de integrare în patrimoniul immaterial Unesco “va avea cu siguranță un impact pozitiv” asupra păstrării obiceiului, a adăugat Mahboub.

Patrimoniul cultural imaterial, sau mai bine zis “patrimoniul viu”, reprezintă “o moștenire de la strămoșii noștri pe care suntem datori să o transmitem urmașilor”, subliniază Unesco. Această moștenire cuprinde și “tradițiile transmise prin viu grai, artele spectacolului, practicile societății, ritualurile și evenimentele festive”.

“Pentru a putea fi considerată un patrimoniu cultural imaterial, o practică culturală trebuie să fie dinamică...Trebuie să aibă o însemnătate în viața oamenilor”, spune Tim Curtis, secretarul convenției UNESCO, adoptată în 2003.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24