Frida Kahlo, un nou record la Sotheby's

frida_kahlo.png

Autoportretul legendarei pictoriţe mexicane Frida Kahlo "Diego y yo" (1949) la licitația de la Sotheby's, New York, noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Aşa cum era de aşteptat, autoportretul legendarei pictoriţe mexicane Frida Kahlo "Diego y yo" (1949), unul dintre cele în care apare chipul soţului ei, Diego Rivera, a doborât recordul stabilit anterior pentru o lucrare de Frida Kahlo, de 8 milioane de dolari, în 2016: marți seara, la licitația organizată de Casa Sotheby's din New York tabloul s-a vândut cu 34,9 milioane de dolari.

Sotheby's a anunţat că pictura a fost achiziţionată de "Colecţia Eduardo F. Costantini", numită după antreprenorul şi colecţionarul argentinian, fondatorul Muzeului de Arte Latino-Americane (Malba) din Buenos Aires, precizează AFP.

"Diego y yo" devine, de asemenea, cea mai scumpă operă de artă latino-americană din istorie vândută la licitaţie, recordul anterior aparţinând unui tablou de... Diego Rivera, "Los Rivales" (1931), adjudecat pentru 9,76 milioane de dolari la casa Christie's în 2018.

Realizat în ulei pe masonit, acest tablou este emblematic pentru autoportretele cu privire intensă şi enigmatică care au făcut-o celebră în întreaga lume pe pictoriţa mexicană, figură legendară a feminismului, decedată în 1954 la vârsta de 47 de ani, potrivit AFP.

Pe acesta, însă, chipul lui Diego Rivera este alăturat celui al Fridei, din ochii ei întunecaţi curgând câteva lacrimi. Diego Rivera, care, la momentul respectiv, era apropiat de actriţa mexicană Maria Felix, este reprezentat ca un al treilea ochi, semn al chinurilor pe care le provoca soţiei sale.