A început Festivalul de film de la Veneția. Cum este reprezentată România?

Cea de-a 78-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia are loc între 1 şi 11 septembrie, cu prezenţă fizică. România este reprezentată la mai multe secțiuni: filmul ”Miracol”, regizat de Bogdan George Apetri, este inclus în competiţia Orizzonti, ”Plastic semiotic”, scurtmetraj de Radu Jude, prezentat în afara concursului, şi de ”Imaculat”, de George Chiper-Lillemark şi Monica Stan, selectat în competiţia Giornate degli Autori, secţiune paralelă a festivalului. Regizorul Alexander Nanau face parte din juriul internaţional, potrivit news.ro.

În competiţie au fost selectate cinci producţii realizate de femei, cu trei mai puţine faţă de 2020, şi directorul artistic a semnalat revenirea la Veneţia a studiourilor americane şi a starurilor de la Hollywood.

Lungmetrajul ”Parallel Mothers/ Madres paralelas” al lui Pedro Almodóvar, cu Penélope Cruz şi Milena Smit în rolurile principale, va fi proiectat, în premieră mondială, în deschiderea festivalului. Filmul este selectat şi în competiţia ediţiei din acest an.

Aşa cum a fost anunţat anterior, ”Dune” al lui Denis Villeneuve, cu Timothée Chalamet şi Zendaya, va fi prezentat în afara competiţiei, la fel şi „Halloween Kills”, de David Gordon Green, cu Jamie Lee Curtis.

Cineastul sud-coreean Bong Joon-ho va prezida juriul principal, iar Jamie Lee Curtis şi Roberto Benigni vor primi premii pentru întreaga activitate.

Juriul va acorda mai multe premii în competiţie: Leul de Aur pentru cel mai bun film, Leul de Argint - Marele Premiu al Juriului, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor, Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor, Premiul special al juriului, Premiul pentru cel mai bun scenariu, Premiul ”Marcello Mastroianni” pentru cel mai bun tânăr actor/actriţă.

Festivalul se va încheia cu proiecţia filmului italian ”Il Bambino nascosto”, de Roberto Andò.