Supraviețuirea, un scenariu de pandemie cu sectorul cultural independent în prim plan

sala_spectacol.jpg

Supraviețuirea , un scenariu de pandemie cu sectorul cultural independent în prim plan

Redeschiderea sălilor de cinema și de spectacol odată cu relaxarea restricțiilor vine cu emoții pentru artiști și pentru distribuitorii de film. După un an de pandemie, sectorul cultural, cu precădere cel independent, supraviețuiește din ce în ce mai greu. 

În noiembrie anul trecut ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu şi ministrul Muncii Raluca Turcan anunţau o schemă de ajutor pentru sectorul cultural în valoare de 100 de milioane de euro. După o jumătate de an de variante ale schemei de ajutorare și dezbateri între membri ai guvernului şi reprezentanţi ai domeniului cultural, nu s-a găsit nicio variantă de compromis.

Drept urmare schemele de ajutor nu au fost cuprinse în bugetul de stat, dar au fost plasate îm Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de unde banii pot fi accesaţi mai târziu decât a prevăzut ministerul. 

Monica Felea, Bad Unicorn: Vom munci în următorii ani pentru a acoperi acest an care a lovit întreg sectorul cultural

Distribuitoarea de film crede că acesta este motivul principal pentru care au rămas fără ecou apelurile sectorului cultural independent către Ministerul Culturii.

"Teoretic și pe foaie sunt niște propuneri de sprijin, practic nu există în spate niște bani care să susțină aceste propuneri. Eu nu am speranțe că vom primi un sprijin. Am speranța că oamenii se vor vaccina, va scădea rata de incidență, se vor redeschide sălile, oamenii vor veni din nou la cinema, iar noi ne vom putea continua activitatea și așa vom reuși să ne redresăm", spune Monica Felea.

Singura formă de ajutor care a fost dată artiştilor in ultimul an este o indemnizaţie lunară de 4.072 de lei, din care cei care o încasează sunt obligaţi să restuie statului 40% , bani pentru taxe şi impozite. Această indemnizaţie este acordată insa doar persoanelor fizice care lucrează pe drepturi de autor sau contracte de prestări servicii şi, conform ministrului Culturii, acordarea acestor bani a fost prelungită până la 30 iunie 2021.

István Téglás, actor: Artiștii independenți sunt ai nimănui. Vorbim despre 10.000 de persoane invizibile pentru stat

István Téglás este actor la Teatrul Național Bucuresti, dar joacă și în spectacole independente. În opinia lui viitorul artei independente pare sumbru, chiar dacă pandemia va trece. Din cei 10.000 de artiști independenți, mulți au căzut în depresie, alții și-au schimbat meseria și toti au trecut cu greu prin pandemie.

Odată cu redeschiderea sălilor de spectacol la interior situația teatrelor independente este și mai gravă decât până acum pentru că indemnizația lunară oferită de stat artiștilor independenți va dispărea, dar numărul limitat de locuri din sală nu aduce suficienți bani de bilete pentru a acoperi  cheltuielile unui spectacol.

 
Supraviețuirea , un scenariu de pandemie cu sectorul cultural independent în prim plan