Pe urmele lui Orson Wells, în căutarea unui film dispărut de aproape 80 de ani

orson_wells.png

Orson Wells în 1985
Image source: 
AFP via France24

Pasionat de opera lui Orson Welles, un documentarist american se lansează într-o operațiune ambițioasă dar cu rezultat incert: căutarea unui film dispărut de trei sferturi de secol. Este vorba despre versiunea originală a filmului „Splendoarea Ambersonilor” (The Magnificent Ambersons), al marelui maestru de la Hollywood.

Regizorul Joshua Grossberg a anunțat că va pleca în Brazilia în septembrie a.c., unde speră să dea de urma acestui film. Investigațiile vor face obiectul unui documentar pentru canalul american TCM.

„Splendoarea Ambersonilor”, filmat în 1942 imediat după „Cetățeanul Kane”, a devenit un clasic, dar în versiunea reeditată de RKO (Radio-Keith-Orpheum), cel mai important studio de film din acea vreme, amintesc inițiatorii proiectului.

„Cadrele originale care au fost șterse au fost topite, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a recupera nitrații”, au spus ei.

Nemulțumit de montajul lui Orson Welles, Rko a tăiat 43 de minute din film și a adăugat cadre noi dar și un final modificat, în ciuda opoziției regizorului.

Însă este posibil ca Orson Welles să fi avut o copie a filmului atunci când s-a dus în Brazilia pentru a turna următorul său film „It’s all true”, speră Joshua Grossberg.

El dorește să găsească versiunea originală, să o restaureze și apoi să proiecteze pe marile ecrane „director’s cut” (versiunea regizorului).

„Sunt foarte încântat deoarece căutarea acestui film este o odisee de 25 de ani pentru mine”, a explicat pentru agenția de presă Agence France-Presse (AFP) regizorul Joshua Grossberg.

„Cel mai bun scenariu ar fi ca un colecționar de filme să dețină această versiune; sau poate se află la cinemateca braziliană, dar nu a fost identificată încă”, a spus el. „Poate că o familie a moștenit-o și nici nu sunt conștienți de valoarea a ceea ce dețin”.

„Dacă filmul există încă, a fost păstrat în condiții bune?”, se întreabă el. „Existe șanse ca acest demers să dea rezultate. Până acum nimeni nu a verificat informațiile pe care le dețin. Merită să încerc”.

El dorește să le amintească scepticilor că versiunea lungă a filmului Metropolis de Fritz Lang, lansată în 1927, a fost găsită în 2008, într-un muzeu argentinian.

Dincolo de această căutare, documentarul trebuie să omagieze acest film legendar și personalitatea marcante a lui Orson Welles, una dintre legendele Epocii de Aur de la Hollywood, explică domnul Grossberg, care speră să difuzeze documentarul și în Europa.

Intervievat de agenția de presă France-Presse, specialistul în restaurarea filmelor, Serge Bromberg, aduce în discuție natura extrem de incertă a unei astfel de căutări.

„Și eu am căutat aceste bobine, despre care se spunea că sunt în Franța, dar nu erau acolo”, a afirmat el. Găsirea lor ar reprezenta „sfânta cruce” a iubitorilor de istorie a cinematografiei, adaugă Serge Bromberg.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici, după articolul AFP preluat de France24