Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premiile BAFTA 2021: 4 trofee pentru filmul „Nomadland”

nomanland.png

Regizoarea Chloe Zhao (stânga) și actrița Frances McDormand în timpul turnării filmului ”Nomadland”, marele câștigător al premiilor Bafta 2021
Sursa imaginii: 
© Searchlight Pictures, via AP via France 24

Cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță și cea mai bună imagine. Acestea sunt cele patru titluri pe care filmul Nomadland, regizat de cineasta de origine chineză Chloe Zhao, le-a câștigat la gala premiilor Academiei Britanice de Film duminică seara, transmite France24.

„Nomadland”, povestea unei comunităţi de nomazi moderni care străbat vestul Statelor Unite în rulote, o are ca protagonistă pe Frances McDormand. Actrița în vârstă de 63 de ani joacă rolul unei văduve care, după recesiunea din 2008 din Statele Unite, îşi transformă rulota în locuinţă mobilă şi porneşte la drum, câştigându-şi existenţa din slujbe sezoniere.

Pelicula a obţinut deja și alte recompense importante, între care două Globuri de Aur, în actualul sezon de premiere a industriei cinematografice, care va culmina peste două săptămâni, la 25 aprilie, cu premiile Oscar.

„Dorim să dedicăm acest premiu comunităţii de nomazi care ne-au primit cu atât de mare generozitate în vieţile lor”, a spus Chloe Zhao, câştigătoarea premiului pentru cea mai bună regie, în discursul de mulţumire. „Vă mulţumim că ne-aţi arătat că îmbătrânirea este o parte frumoasă a vieţii, pe care trebuie să o preţuim şi să o celebrăm cu toţii. Felul în care ne tratăm vârstnicii spune multe despre noi ca societate şi trebuie să fim mai buni”, a adăugat regizoarea.

 

Anthony Hopkins, la 83 de ani, premiul pentru cel mai bun actor

Foto: Facebook/The Father

Veteranul Anthony Hopkins a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal graţie interpretării rolului unui bărbat afectat de demenţă în pelicula „The Father”.

„Sunt într-un moment al veţii mele când nu mă mai aşteptam să primesc aşa ceva”, a spus actorul în vârstă de 83 de ani, adăugând, cu autoironie, că vârsta sa a făcut ca filmul să fie uşor de făcut.

Yuh-Jung Youn a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar graţie interpretării din „Minari”, în care joacă rolul unei bunici care călătoreşte din Coreea de Sud în Statele Unite pentru a avea grijă de nepoţi.

Premiul pentru cel mai bun film britanic a fost obţinut de „Promising Young Woman”, o poveste despre răzbunare în epoca #MeToo, peliculă premiată şi în categoria „cel mai bun scenariu original”.

După controversele de la ediţia de anul trecut, când BAFTA a prezentat o listă de concurenţi formată în exclusivitate din persoane albe, mai mult de jumătate dintre cei 24 de nominalizaţi din acest an au fost actori de culoare.

 

Omagiu pentru prințul Philip, primul președinte al BAFTA

Premiile BAFTA, ajunse la ediția a 74-a, sunt cele mai importante distincții acordate de Academia britanică de film și televiziune. În contextul pandemiei de COVID-19, ceremonia s-a desfăşurat virtual, în două seri, sâmbătă și duminică, nominalizaţii fiind prezenţi prin videoconferinţă.

Vedetele Hugh Grant şi Priyanka Chopra Jonas şi-au făcut totuși apariţia în persoană la Royal Albert Hall din Londra, în timp ce Renee Zellweger şi Anna Kendrick s-au alăturat galei dintr-un studio din Los Angeles pentru a prezenta câştigătorii, relatează Agerpres.

Academia britanică de film şi televiziune i-a adus un omagiu prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, care a murit vineri, la vârsta de 99 de ani. Philip a fost primul preşedinte al evenimentului, în 1959. Nepotul lui, prinţul William, este în prezent preşedintele Academiei britanice de film, dar și-a anulat anul acesta participarea la gală ca urmare a decesului bunicului său.